Faktaboks

Josef Kajetán Tyl
Født
24. februar 1808, Kutná Hora, Tsjekkia (den gang også tysk Kuttenberg, Habsburg-imperiet)
Død
11. juli 1856, Plzeň, Tsjekkia (den gang Habsburg-imperiet)

Josef Kajetán Tyl skrev mange skuespill med patriotiske temaer. Fra skuespillet Fidlovačka stammer sangen "Kde domov můj", i dag Tsjekkias nasjonalsang.

/Josef Kajetán Tyl (1844).

Josef Kajetán Tyl var en tsjekkisk forfatter, dramatiker og redaktør av flere betydelige tidsskrifter.

Tyl virket sterkt på sine samtidige i nasjonal og demokratisk ånd. Flere av hans historiske dramaer og komedier spilles fremdeles. Fra Fidlovačka (1834) kommer sangen Kde domov můj? (Hvor er mitt hjemland?), med František Jan Škroups (1801-1868) melodi, som er i dag Tsjekkias nasjonalsang.

Hans noveller og skuespill utmerker seg ved et levende språk, humor og en sunn realisme, av og til med en selvironisk farget patos. Tyl ledet først et amatørteater i Praha, fra 1842 til 1851 var han dramaturg for profesjonelle teatre. Interessante er også hans mange teater- og musikkanmeldelser, blant annet av Ole Bulls konserter i Praha i 1841.

I 1851 ble han av politiske grunner fratatt alle muligheter til å fortsette virksomheten i hovedstaden. Siden reiste han rundt med et teaterselskap og døde i stor fattigdom.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg