John Henry Poynting

Faktaboks

John Henry Poynting
Uttale
pˈoynting
Født
9. september 1852, Monton, Lancashire
Død
30. mars 1914, Birmingham, Warwickshire
John Henry Poynting

Artikkelstart

John Henry Poynting var en britisk fysiker som særlig er kjent for sine arbeider innenfor teorien for elektromagnetisme og elektromagnetiske bølger, hvor navnet hans er knyttet til den såkalte poyntingvektoren.

Biografi

Han ble født 1852 i Lancashire i England. I 1880 ble han den første professoren i fysikk ved University of Birmingham, en stilling han hadde til han døde i 1914.

Vitenskapelige arbeider

I 1880-årene arbeidet Poynting med å formulere prinsippet om bevegelsesmengde- og energibevarelse i varierende elektriske og magnetiske felter, og i 1884 presenterte han poyntingvektoren som viste seg å ha avgjørende betydning i denne sammenhengen.

I 1890 gjorde han presise målinger av Newtons gravitasjonskonstant. Dette er fremhevet i en minneplakett om ham ved University of Birmingham med ordene: «John Henry Poynting first professor of Physics determined the mass of the earth in Birmingham in 1890».

I 1903 presenterte Poynting en artikkel der han viste hvordan strålingstrykket fra solstråling endrer bevegelsen til støvpartikler i solsystemet. Dette ble også beskrevet i 1937 av den amerikanske fysikeren Howard P. Robertson og kalles Poynting-Robertson-effekten.

I årene omkring 1910 gjorde Poynting eksperimenter der han viste sammenhengen mellom elastiske spenninger i rotasjonsretningen i en opphengt sylinder – en torsjonspendel – og strekk i sylinderens akseretning. Dette beskrev han også matematisk. Fenomenet omtales i sammenheng med elastisitetsteori som poyntingeffekten.

Lærebokforfatter

Sammen med Joseph John Thomson skrev han et flere bind stort lærebokverk i fysikk som var i bruk i over 50 år. Den første boken utkom i år 1900.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg