Johan Munthe

Faktaboks

Johan Munthe

Johan Wilhelm Normann Munthe

Født
27. juli 1864, Bergen
Død
13. mai 1935, Beijing, Kina

Artikkelstart

Johan Munthe var en norsk offiser som gjorde karriere i kinesisk tjeneste. Han ble general, og var en venn av Kinas første president, Yuan Shikai.

Munthe gikk kavaleriets underoffiserskole og begynte på Krigsskolen, men avbrøt utdanning for å reise til Kina. Han tok seg jobb i det britiskledede tollvesenet, antagelig med bakgrunn i at hans slektning Iver Munthe Daae var generalinspektør. Munthe studerte mandarin, men lærte seg også nordlige dialekter. Han tjenestegjorde blant annet i Shanghai.

I 1894 meldte han seg frivillig til tjeneste i den sino-japanske krig, og utmerket seg i så en grad at han ble antatt som lærer i det kinesiske kavaleri. Han studerte videre, og ble oberst. Da bokserkrigen kom ble han tilknyttet de russiske styrkene og fikk en sentral rolle der.

I perioden frem mot den kinesiske revolusjon i 1911 var Munthe blitt generalmajor og direktør for tollvesenet. Da Yuan Shikai ledet hæren under revolusjonen og deretter ble president, var Munthe ved hans side som adjutant. Han er den eneste utlending som har blitt generalløytnant i kinesisk tjeneste.

Munthe ga store samlinger av kinesisk kunst til Vestlandske Kunstindustrimuseum. Han døde i 1935 i Beijing og er begravet der.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg