Jeremias Gotthelf, sveitsisk prest og dikter. Jeremias Gotthelf regnes i dag som en av de største tyskspråklige fortellertalentene på 1800-tallet, selv om forfatterskapet hans i dag er lite kjent.

Han var en pådriver for allmenn skoleplikt, og engasjerte seg iherdig for å bedre levekårene de sosialt svake. Dette førte til konflikt med myndighetene. Gotthelf var motstander av radikalisme i politikk og livssyn, og la større vekt på folkeoppdragende momenter enn på kunstnerisk utførelse. I sitt pedagogiske virke var han inspirert av Johann Heinrich Pestalozzi.

I 1836 debuterte Gotthelf som forfatter med romanen Der Bauernspiegel. Han skrev flere realistiske skildringer av bøndenes liv, blant annet romanen Uli der Knecht med fortsettelsen Uli der Pächter (1841–1842). Hans hovedverk er rammefortellingen Die schwarze Spinne (1842, norsk oversettelse Den svarte edderkoppen). Novellesamlingene Bilder und Sagen aus der Schweiz (1842–1846) og Erzählungen und Bilder aus dem Volksleben der Schweiz (1850–1855) fikk stor utbredelse.

Litteraturhistorisk regnes Gotthelfs verk til biedermeierepoken; Die schwarze Spinne er et av perioden mest betydningsfulle verk. Både forfatteren Thomas Mann og litteraturhistorikeren Walter Muschg har framhevet ham som en av de store forfatterstemmene på 1800-tallet.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.