Jeremias Gotthelf

Faktaboks

Jeremias Gotthelf
pseudonym for Albert Bitzius
Uttale
gˈotthelf
Født
4. oktober 1797, Murten (kanton Freiburg)
Død
22. oktober 1854, Lützelflüh (kanton Bern)
Jeremias Gotthelf malt av Johann Friedrich Dietler (omkring 1844)

Artikkelstart

Jeremias Gotthelf var en sveitsisk prest og dikter. Jeremias Gotthelf regnes som en av de største tyskspråklige fortellertalentene på 1800-tallet, selv om forfatterskapet hans i dag er lite kjent.

Prest og pedagog

Gotthelf var en pådriver for allmenn skoleplikt, og engasjerte seg iherdig for å bedre levekårene de sosialt svake. Dette førte til konflikt med myndighetene. Han var motstander av radikalisme i politikk og livssyn, og la større vekt på folkeoppdragende momenter enn på kunstnerisk utførelse. I sitt pedagogiske virke var han inspirert av Johann Heinrich Pestalozzi.

Romaner og fortellinger

I 1836 debuterte Gotthelf som forfatter med romanen Der Bauernspiegel. Han skrev flere realistiske skildringer av bøndenes liv, blant annet romanen Uli der Knecht med fortsettelsen Uli der Pächter (1841–1842). Hans hovedverk er rammefortellingen Die schwarze Spinne (1842, norsk oversettelse Den svarte edderkoppen). Novellesamlingene Bilder und Sagen aus der Schweiz (1842–1846) og Erzählungen und Bilder aus dem Volksleben der Schweiz (1850–1855) fikk stor utbredelse.

Betydning

Litteraturhistorisk regnes Gotthelfs verk til biedermeierepoken; Die schwarze Spinne er et av perioden mest betydningsfulle verk. Både forfatteren Thomas Mann og litteraturhistorikeren Walter Muschg har framhevet ham som en av de store forfatterstemmene på 1800-tallet.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg