Faktaboks

Jean Antoine Dubois
Uttale
dyboˈa
Født
januar 1766
Død
17. februar 1848

Jean Antoine Dubois var en fransk katolsk misjonær. Han arbeidet for Mission Étrangères de Paris i det sørlige India fra 1792 til 1819 og var senere leder av samme misjon i Paris. Han var engasjert i sosialt arbeid og studerte folkeliv og hinduisme i Tamil Nadu. Hans bok Hindu Manners, Customs and Ceremonies var en viktig kilde til å forstå indiske tradisjoner og har kommet i en rekke nye opplag.

Pondicherry

I India var Dubois tilknyttet misjonen i den franske kolonien i Pondicherry, men han arbeidet i det sydlige områdene av det som lå under Madras Presidency. Han fikk bygget en kirke i Seringapatam. Den har senere fått navnet Abbe Dubois Chapel. Selv om han var fransk, opererte han i stor grad i områder kontrollert av enten indiske herskere eller det britiske East India Company.

Hinduistiske idealer

Dubois levde etter hinduistiske idealer, ble vegetarianer og valgte samme klesdrakt og snakket samme språk som hinduistiske munker. Han hadde stor respekt for indiske tradisjoner og kultur og formidlet også dette synet i sine skriftlige arbeider. Dubois omvendte ingen og ga også uttrykk for at han så det som et fåfengt prosjekt å omvende indere til kristendommen. Blant andre kristne misjonærer var det sterke reaksjoner mot dette synet.

Reaksjon på konverteringer

Dubois reagerte på at den muslimske herskeren Tipu Sultan med tvang konverterte mange av hans tilhengere til islam. Dubois opplevde konverteringer med tvang som grove overgrep og som tegn på manglende respekt for lokal kultur og religion. Han anbefalte også kristne misjonærer til å dra tilbake til Europa.

Vaksinasjon og jordbrukskolonier

Dubois bygde opp jordbrukskolonier og introduserte vaksineringsprogram mot kopper. Begge delene var tiltak for å bedre livsforhold og helse for lokalbefolkningen.

Hinduistiske tradisjoner

Hans mest kjente verk Hindu Manners and Ceremonies ble skrevet til East India Company. Britiske lord William Bentineck kjøpte manuskriptet av kompaniet i 1807 og sørget for at det ble utgitt en engelsk oversettelse i 1816. Nyere forskning har avslørt at hans arbeid bygget på et tidligere arbeid av jesuittmisjonæren Gaston-Laurent Coeurdoux (1691–1779).

Retur til Europa

I januar 1823 reiste Dubois tilbake til Europa etter å ha fått pensjon fra East India Company. I Paris ble han utnevnt som leder av Mission Etrangéres de Paris. Han publiserte også en oversettelse på fransk av indiske fabler og et arbeid om en indisk guru som senere ble oversatt til engelsk. I 1825 omarbeidet Dubois arbeidet som var utgitt i England om hinduistiske skikker og utga det på fransk under tittelen Mæurs, institutions et cérémonies des peuples de l’Inde. Samme år ble også en samling av brev utgitt i London.

Betydning

Dubois fikk stor betydning for forståelsen av indisk kultur i Europa. Hans respekt for indisk kultur, skikker og hinduistisk religion ble viktig både i Europa og i India. Den skapte en likeverdighet som var mangelvare både i mange misjonstiltak og i de europeiske koloniadministrasjonene.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Litteratur

  • Dubois, Jean Antoine (2001). Hindu Manners, Customs and Ceremonies. New York: Simon Publications
  • Dubois, Jean Antoine (1879). Description Of The Character, Manners, And Customs Of The People Of India. Madras: Higginbotham & Co
  • Dubois, Jean Antoine (1823). Letters on the State of Christianity in India. London: Longman, Hurst, Rees, Orme, Brown and Green
  • Flood, Gavin (2002). An Introduction to Hinduism. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Hough, James (1825). A Reply to the Letters of the Abbe Dubois. Calcutta: The Friend of India
  • Johnson, Kenneth W. (1989). The New Cambridge History of India. Cambridge: Cambridge University Press.
  • Wolpert, Stanley (1977). A New History of India. Oxford: Oxford University Press

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg