Jamesons grønn mamba

Artikkelstart

Jamesons grønn mamba er en art av slanger i familien giftsnoker. Den er en blekgrønn giftslange på 1,5–2,2 meter som hovedsakelig lever i regnskog og skogsavanner der den tilbringer mesteparten av tiden klatrende i trær. Den er utbredt i sentrale og vestlige deler av Afrika fra Ghana til Kenya og sørover til Angola. Arten er lite aggressiv, men hugger dersom den blir truet. Giften virker hurtig og den er meget sterk. Den gir lammelser og fører ofte til dødsfall. Døden inntreffer som regel 2-3 timer etter bittet hvis pasienten ikke får behandling

Faktaboks

Også kjent som

Dendroaspis jamesoni

Beskrivelse

Totallengden er 1,5–2,2 meter, hvorav halen utgjør 20–25%. Ryggen er blekgrønn, med lysere grønnfarge på sidene. Buken er kremhvit og gulaktig.

Habitat

Arten holder til i regnskog og skogsavanne opp til 2200 meter over havet. Den finnes ofte i menneskepåvirkede områder, parker og jordbruksområder. Denne grønne mamba-arten er sterkt knyttet til et liv i trær.

Utbredelse

Har en relativt vid utbredelse i Sentral- og Vest-Afrika, spesielt i ekvatoriale områder fra Ghana i vest til Kenya og Sør-Sudan i øst. Sørgrensen går gjennom Angola.

Føde

På grunn av sitt trelevende levevis, utgjør fugler utgjøre den viktigste del av dietten for arten. Den tar også en del småpattedyr, særlig gnagere, samt små øgler.

Gift

Den er lite aggressiv og foretrekker å flykte unna fremfor en konfrontasjon med mennesker. Giften er sterk og virker hurtig. Det er en blanding av flere forskjellige giftstoffer med ulik virkning, både nervegift og gift som virker på hjertet. Dødsfall kan inntreffe allerede 30 minutter etter å ha bli bitt, men normalt tar det 2-3 timer, i enkelte tilfeller inntil seks timer før pasienten dør, hvis medisinsk hjelp ikke er tilgjengelig.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg