James Gibbs

Faktaboks

James Gibbs
Uttale
gibz
Født
23. desember 1682, Footdeesmire, Skottland, Storbritannia
Død
5. august 1754, London, Storbritannia

Artikkelstart

James Gibbs var en skotsk arkitekt. Han var elev av Carlo Fontana i Roma. Hans første kirke, St. Mary-Le-Strand i London (1714–1723), er preget av italiensk manierisme, og må oppfattes som et forsøk på å lage en mer selvstendig engelsk barokkarkitektur enn det den ellers rådende palladianisme formådde.

I hans mest kjente byggverk, kirken St. Martin-in-the-Fields ved Trafalgar Square i London (1720–1726), kombinerte han dristig den klassiske og den middelalderske bygningskunsts fremste karakteristika, henholdsvis tempelfronten og det spirkronede tårnet. Den fikk stor innflytelse på kirkearkitekturen både i Storbritannia og USA.

Gibbs tegnet en rekke herregårder og dessuten bygninger i universitetsbyene Oxford og Cambridge. Av de siste er Senate House i Cambridge (1722–1730) og det originale bibliotekbygget Radcliffe Camera i Oxford (1737–1754) de mest betydelige.

Hans utgivelser A Book of Architecture (1728) og Rules for Drawing the Several Parts of Architecture (1732) fikk stor betydning for engelske arkitekter.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg