Jakobselva (Nesseby og Vadsø)

Av .
Lisens: CC BY 3.0

Artikkelstart

Jakobselva er ei elv på Varangerhalvøya. Elva ligger i Nesseby og Vadsø kommuner i Troms og Finnmark fylke og danner på en lengre strekning grensen mellom de to kommunene. Jakobselva renner fra Jakobselvvidda og munner i Varangerfjorden i Vestre Jakobselv, cirka 18 kilometer vest for kommunesenteret Vadsø.

Faktaboks

Også kjent som

samisk Ánnejohka

Elva starter i Varangerhalvøya Nasjonalpark, og har en lengde på 43 kilometer.

God lakseelv

Jakobselva regnes for å være blant landets beste smålakselver. Bestanden domineres av små- og mellomstor laks, men også enkelte storlaks kan tas. I tillegg til laks, finnes også ørret og røding (blink).

I fiskesesongen 2020 ble det registrert fangst på 2969 laks i Jakobselva, hvorav cirka 80 % var hannlaks.

I elvas nedre del er det fire fosser, og man finner fem laksetrapper i elva. Trappene ble etablert allerede rett etter andre verdenskrig. Før trappene ble bygget, kom laksen seg kun opp til første fossen, cirka tre kilometer fra elvemunningen. Opp gjennom årene er laksetrappene blitt forbedret og vedlikeholdt, slik at laksen nå kan finne gyteplass langs hele elvas lengde.

Pukkellaks

Fra 2007 er det registrert både gyting og yngel av pukkellaks i Jakobselva. Pukkellaks er oppført på Norsk svarteliste over arter som ikke ønskes etablert i Norge. I de senere år er pukkellaks registrert også i flere elver i Finnmark. I fiskesesongen 2020 ble det kun registrert to pukkellaks i Jakobselva.

Vakker og variert natur

Elveleiet, fra det starter som en mindre bekk i nasjonalparken, og ned til munningen midt i sentrum av tettstedet Vestre Jakobselv, byr på åpent landskap, canyons og vakre fosser. Det er også et rikt dyreliv langs elva, med innslag av ørn, falk og andre rovfugler, samt rype, elg og reinsdyr.

Elva har siden 1973 vært vernet mot kraftutbygging, gjennom Verneplan for vassdrag. Bakgrunnen for dette er at elva og dens omgivelser har et særpreget arktisk landskap.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg