Den islandske komponisten Jóhann Jóhannsson i 2013

Jóhann Jóhannsson av Sachyn Mital/Wikimedia Commons. CC BY 3.0

Jóhann Jóhannsson var en islandsk komponist, musiker og plateprodusent, mest kjent for sin musikk til film. Hans eklektiske, klangbaserte uttrykk influert av så vel barokk og minimalisme som elektroakustisk og drone-basert musikk har preget både spillefilmer, dokumentarfilmer og kortfilmer fra flere land siden starten av 2000-tallet i tillegg til egne soloutgivelser og musikk for teater og dans.

Jóhannsson vokste opp i Reykjavík hvor han studerte piano og trombone fra elleveårsalderen og senere språk og litteratur ved universitetet. I etterkant av studiene tok han del i en rekke bandprosjekter hvor han eksperimenterte med opptak og prosessering av akustiske og elektroniske instrumenter med formål om å skape nye hybride lydlandskaper.

Som filmkomponist samarbeidet Jóhannsson med regissører som Róbert Ingi Douglas, Lou Ye og János Szász. Han gjorde seg bemerket som komponist i Hollywood, ikke minst i samarbeid med den kanadiske regissøren Denis Villeneuve på filmene Prisoners (2013), Sicario (2015) og Arrival (2016). Han ble belønnet med en Golden Globe for beste filmmusikk til James Marshs The Theory of Everything (2014) og ble nominert til Oscar to ganger.

Jóhannsson skrev musikk for en rekke teateroppsetninger, både på og utenfor Island. Han skrev blant annet musikk til oppsetningen av Henrik Ibsens drama John Gabriel Borkman ved det islandske nasjonalteateret, Þjóðleikhúsið, i 2004 og til Det Norske Teatrets uroppsetning av Døden i Teben (2008), Jon Fosses sammenstilling av Sofokles' dramaer i regi av János Szász.

I tillegg til sitt virke som filmkomponist utgav Jóhannsson flere plateinnspillinger med egne verker. Han debuterte med Englabörn i 2002, etterfulgt av blant annet Virðulegu Forsetar (2004), IBM 1401, A User’s Manual (2006), Fordlandia (2008) og Orphée (2016), sistnevnte utgitt på det anerkjente tyske plateselskapet Deutsche Grammophon. Han bidro også som musiker og produsent på en rekke utgivelser av andre artister, deriblant Marc Almond og Dustin O'Halloran.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.