Faktaboks

Jóhann Jóhannsson
Født
19. september 1969, Reykjavík, Island
Død
9. februar 2018, Berlin, Tyskalnd
Jóhann Jóhannsson
Den islandske komponisten Jóhann Jóhannsson i 2013
Av .
Lisens: CC BY 3.0

Jóhann Jóhannsson var en islandsk komponist, musiker og plateprodusent som er mest kjent for sin musikk til film. Hans eklektiske, klangbaserte uttrykk var inspirert av så vel barokk og minimalisme som elektroakustisk og drone-basert musikk. Dette uttrykket preget både hans musikk for film, teater og dans, og hans egne soloutgivelser.

Bakgrunn

Jóhannsson vokste opp i Reykjavík hvor han studerte piano og trombone fra elleveårsalderen og senere språk og litteratur ved universitetet. I etterkant av studiene tok han del i en rekke bandprosjekter hvor han eksperimenterte med opptak og prosessering av akustiske og elektroniske instrumenter med formål om å skape nye hybride lydlandskaper.

Film- og teatermusikk

Som filmkomponist samarbeidet Jóhannsson med regissører som Róbert Ingi Douglas, Lou Ye og János Szász. Han gjorde seg bemerket som komponist i Hollywood, ikke minst i samarbeid med den kanadiske regissøren Denis Villeneuve på filmene Prisoners (2013), Sicario (2015) og Arrival (2016). Han ble belønnet med en Golden Globe for beste filmmusikk til James Marshs The Theory of Everything (2014) og ble nominert til Oscar to ganger.

Jóhannsson skrev musikk for en rekke teateroppsetninger, både på og utenfor Island. Han skrev blant annet musikk til oppsetningen av Henrik Ibsens drama John Gabriel Borkman ved det islandske nasjonalteateret, Þjóðleikhúsið, i 2004 og til Det Norske Teatrets uroppsetning av Døden i Teben (2008), Jon Fosses sammenstilling av Sofokles' dramaer i regi av János Szász.

Egne verker

I tillegg til sitt virke som filmkomponist utgav Jóhannsson flere plateinnspillinger med egne verker. Han debuterte med Englabörn i 2002, etterfulgt av blant annet Virðulegu Forsetar (2004), IBM 1401, A User’s Manual (2006), Fordlandia (2008) og Orphée (2016), sistnevnte utgitt på det anerkjente tyske plateselskapet Deutsche Grammophon. Han bidro også som musiker og produsent på en rekke utgivelser av andre artister, deriblant Marc Almond og Dustin O'Halloran.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg