Denis Villeneuve er en kanadisk manusforfatter og filmregissør. Han begynte innen kortfilm på begynnelsen av 1990-tallet, og spillefilmdebuterte med Un 32 août sur terre (1998). Han skapte kontroverser med Polytechnique (2009), som var inspirert av virkelige hendelser om en studentmassakre i Montreal i 1989.

Villeneuve har siden blitt kjent for sine visuelt formsikre dramafilmer hvor hovedkarakterene oftes stilles overfor valg som får altomfattende konsekvenser: I Incendies (Nawals hemmelighet, 2010) rammer det to tvillingsøstre som bestemmer seg for å oppfylle morens siste ønske, i Prisoners (2013) er Hugh Jackman en desperat far på leting etter sin forsvunne datter og i Sicario (2015) sliter Emily Blunt med moralske kvaler som idealistisk FBI-agent

Arrival (2016) får Amy Adams, i rollen som en anerkjent lingvist, i oppgave å fortolke beskjeder fra romvesener som har ankommet jorda, for å avgjøre om de er fredelige eller ikke. Blade Runner 2049 (2017) var en frittstående oppfølger til scifi-klassikeren fra 1982, sterkt formet av Roger Deakins' gjenkjennelige signatur.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.