Denis Villeneuve

Faktaboks

Denis Villeneuve
Født
3. oktober 1967, Gentilly, Bécancour, Québec

Artikkelstart

Denis Villeneuve er en fransk-kanadisk manusforfatter og filmregissør.

Han begynte innen kortfilm på begynnelsen av 1990-tallet, og spillefilmdebuterte med Un 32 août sur terre (1998). Villeneuve skapte kontroverser med Polytechnique (2009), som var inspirert av virkelige hendelser om en studentmassakre i Montreal i 1989.

Villeneuve har siden blitt kjent for sine visuelt formsikre dramafilmer hvor hovedkarakterene ofte stilles overfor valg som får altomfattende konsekvenser: I Incendies (Nawals hemmelighet, 2010) rammer det to tvillingsøstre som bestemmer seg for å oppfylle morens siste ønske, i Prisoners (2013) er Hugh Jackman en desperat far på leting etter sin forsvunne datter, og i Sicario (2015) sliter Emily Blunt med moralske kvaler som idealistisk FBI-agent.

I Arrival (2016) får Amy Adams, i rollen som en anerkjent lingvist, i oppgave å fortolke beskjeder fra romvesener som har ankommet jorda, for å avgjøre om de er fredelige eller ikke. Blade Runner 2049 (2017) var en frittstående oppfølger til sci-fi-klassikeren fra 1982, sterkt formet av Roger Deakins' gjenkjennelige signatur.

Han ble Oscar-nominert for Incendies (beste fremmedspråklige film) og Arrival (beste regi, beste film, beste tilrettelagte manus).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg