Sanddyner-orrestranden
Sanddyner på Orrestranden, Jæren, april 2018
Sanddyner-orrestranden
Lisens: CC BY SA 3.0

Jærstrendene landskapsvernområde er et landskapsvernområde på Jæren. Det er spesielt ved at det dels overlapper andre fredningsområder og delvis omfatter flere typer rednings- områder og tiltak.

Det første landskapsvernområdet ble opprettet i 1977 og omfatter en sju mil lang kystlinje fra Randabergvika i nord til Ogna i sør, med unntak av strekningen Vistnes–Kolnes samt skjærgården vest for fastlandet. Det ble så vesentlig utvidet ved kongelig resolusjon 9. desember 2003.

Landskapsvernområder, fuglefredningsområder, områder med plantelivsfredning og vern av geologiske naturminner overlapper hverandre delvis. De vernede områdene omfatter både landarealer og områder i sjøen med et totalt areal om lag 193 km2, herav cirka 18 km2 landareal i Randaberg, Sola, Klepp og kommuner.

Sanddynene er særlig vernet mot nydyrking. Området omfatter åtte fuglefredningsområder, ni plantefredningsområder og fire geologiske naturminner. I tillegg finnes cirka 150 fredede fornminner, blant annet gravhauger, og områder tilrettelagt for friluftsliv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg