Jærstrendene landskapsvernområde

Sanddyner på Orrestranden, Jæren, april 2018
Sanddyner-orrestranden
Lisens: CC BY SA 3.0

Artikkelstart

Jærstrendene landskapsvernområde er et landskapsvernområde på Jæren. Det er spesielt ved at det dels overlapper andre fredningsområder og delvis omfatter flere typer rednings- områder og tiltak.

Det første landskapsvernområdet ble opprettet i 1977 og omfatter en sju mil lang kystlinje fra Randabergvika i nord til Ogna i sør, med unntak av strekningen Vistnes–Kolnes samt skjærgården vest for fastlandet. Det ble så vesentlig utvidet ved kgl. res. 9. desember 2003.

Landskapsvernområder, fuglefredningsområder, områder med plantelivsfredning og vern av geologiske naturminner overlapper hverandre delvis. De vernede områdene omfatter både landarealer og områder i sjøen med et totalt areal om lag 193 km2, herav ca. 18 km2 landareal i Randaberg, Sola, Klepp og Hå kommuner. Sanddynene er særlig vernet mot nydyrking. Området omfatter åtte fuglefredningsområder, ni plantefredningsområder og fire geologiske naturminner. I tillegg finnes ca. 150 fredede fornminner, blant annet gravhauger, og områder tilrettelagt for friluftsliv.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg