Inndyr

Fra Inndyr.
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0

Artikkelstart

Inndyr er et tettsted i Gildeskål kommune i Nordland. Tettstedet er ifølge SSBs definisjon 0,8 km², og har 641 innbyggere (2021).

Faktaboks

Innbyggertall
641 (SSB, 2021)
Landareal
0,8 km²
Tettstedsnummer
7671 Inndyr

Inndyr er administrasjonssenter i Gildeskål kommune, på østsiden av Sørfjorden. Inndyr ligger ved Fv. 838, ca. 7 km nord for Skauvoll på Fv. 17, "Kystriksveien i Nordland". Noe småindustri, blant annet lakseslakteri. Det drives noe havbruk, og her ligger Gildeskål forsøksstasjon (akvakultur).

Inndyrgodset, som omfattet gårder fra Helgeland i sør til Vesterålen i nord, hørte i middelalderen til erkebispestolen i Nidaros og gikk etter reformasjonen over til kronen. Fredet eldre bebyggelse, blant annet Angellgården (Rødgården).

Navnet er opprinnelig et gårdsnavn som ikke er sikkert tolket. Førsteleddet Inn er 'indre', i betydningen 'noe som ligger innenfor'; i dette tilfellet på innsiden (østsiden) av Sørfjorden. Sisteleddet kommer antagelig av norrønt dyrr (flertall), 'døråpninger'. Det er naturlig å se dette i sammenheng med åpningene i øyrekken på vestsiden av Sørfjorden, ut mot Fugløyfjorden og havet utenfor.

Kart

Inndyr
Av /Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg