En av flere mulige rekonstruksjoner fra tiden da Iapetushavet eksisterte. For 480 millioner år siden var prosessen reversert, og havet ble mindre. En subduksjonssone var etablert langs vestsiden av havet. Til slutt ble hele havet med den underliggende havbunnskorpen trukket ned i mantelen, og de to kontinentene Laurentia og Baltika smeltet sammen i Den kaledonske fjellkjededannelsen (ca. 425 millioner år siden).

Iapetus-havet, forhistorisk hav som eksisterte mellom paleokontinentene Laurensia (det gamle Nord-Amerikanske kontinentet) og Baltika (Skandinavia, Baltikum og videre østover til Uralfjellene). Det åpnet seg på slutten av neoproterozoikum og lukket seg igjen fram mot den kaledonske fjellkjedekollisjonen for ca. 425 millioner år siden.

Faktaboks

Også kjent som

Iapetushavet

engelsk Iapetus ocean

Avslutningen av havet er relativt godt forstått og datert, og lukkingen var fullført for 425 millioner år siden langs Norskekysten. Prosessen er beskrevet under den kaledonske fjellkjeden. Starten på havet er imidlertid langt dårligere forstått, både kontinentenes plassering på den tiden og når det skjedde. Generelt tror vi at havet ble til da et stort kontinent (superkontinentet Rodinia) delte seg opp. En serie basaltganger flere steder i Norge og Sverige kan dateres til rundt 670–650 millioner år, og markerer trolig at den gamle kontinentale skorpen ble brutt opp, og dermed starten på Iapetus-havet i området Skandinavia-Grønland.

Iapetushavet er også kjent som det forhistoriske Atlanterhavet. Den kanadiske geoviteren John Tuzo-Wilson satte det i platetektonisk sammenheng da han foreslo at Atlanterhavet hadde lukket og så åpnet seg som et resultat av endringer i relative platebevegelser. Når et hav lukkes, dannes det en fjellkjede, og når et hav åpnes, skjer det lettest langs den gamle sammenføyningen. Hele syklusen fra dannelsen av et hav til det neste er kjent som Wilson-syklusen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg