ISMN

Artikkelstart

ISMN er en internasjonal standard (ISO 10957) for unik identifikasjon av et notetrykk, for eksempel partitur. Forkortelsen står for International Standard Music Number.

ISMN-standarden administreres sentralt i Berlin under navnet International ISMN Agency, men oppgaven med å tildele nye ISMN-nummere er desentralisert. I Norge forvaltes denne oppgaven av ISMN Norge, som er tilknyttet Nasjonalbiblioteket. Formålet er å gjøre det enklere å håndtere notetrykk for både forleggere, distributører og bibliotek. Et ISMN-nummer blir brukt uansett om notetrykket er tilgjengelig for salg, utleie eller er til gratis disposisjon.

ISMN ble godkjent som standard i 1993 og besto opprinnelig av bokstaven M etterfulgt av 10 sifre. I 2008 ble standarden tilpasset GTIN-13 (tidligere EAN-13) standarden og utvidet til 13 sifre, der M er erstattet med prefikset 979-0. Til forskjell fra ISBN og andre GTIN-nummere har ISMN ingen landskode, da musikken anses som internasjonal. Med denne endringen var grunnlaget lagt for at også noter kunne merkes med strekkoder etter den internasjonale GTIN-standarden.

ISMN blir ikke brukt til å identifisere bøker om musikk, som i stedet får tildelt et ISBN-nummer.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg