GS1

Artikkelstart

GS1 er en internasjonal og ikke-statlig organisasjon som har til oppgave å utvikle og iverksette globale standarder for utveksling av informasjon mellom aktører i næringslivet. Den mest kjente standarden er GTIN (Global Trade Item Number) som gir en unik identifikasjon av et produkt.

Faktaboks

Også kjent som

EAN International

GS1 har 114 lokale medlemsorganisasjoner. Selskaper kan bli medlem ved å tilslutte seg en lokal medlemsorganisasjon. Totalt er det tilsluttet over 1,5 millioner medlemmer fra hele verden. I Norge er GS1 representert ved GS1 Norway, som har over 5000 medlemmer.

Historikk

I 1974 tok produsenter og distributører fra 12 europeiske land initiativ for å danne et råd som skulle legge til rette for å innføre et enhetlig system for produktnummerering over hele Europa, lik UPC (Universal Product Code) som var i bruk i USA. Rådet opprettet European Article Numbering, som var kompatibelt med det amerikanske UPC-systemet, og fikk stiftet EAN som egen organisasjon i februar 1977 i Belgia.

Da EAN etter hvert fikk medlemmer utenfor Europa, skiftet organisasjonen navn til EAN International i 1992. Navnet ble endret til EAN-UCC i 2002, da den amerikanske organisasjonen Uniform Code Council også ble medlem av EAN International. Organisasjonens nåværende navn, GS1, ble tatt i bruk fra 2005.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg