GTIN

Artikkelstart

GTIN er en standardisert tallkode som gir en unik identifikasjon av et produkt. Forkortelsen står for Global Trade Item Number. Tidligere het standarden EAN (European Article Number), og denne betegnelsen er fremdeles i bruk.

Faktaboks

Etymologi
forkortelse for engelsk Global Trade Item Number
Også kjent som
EAN

Koden administreres av den ikke-statlige organisasjonen GS1, og identifiserer varen entydig uansett hvor i verden den befinner seg. Kodens universelle gyldighet gjør det enkelt å søke opp produktinformasjon i en database, og korrespondere med andre databaser på tvers av organisasjonsgrenser. I dag er det vanlig at produkter som tilbys på markedet er merket med en strekkode som er basert på denne tallkoden.

GTIN finnes i fire formater. Avhengig av varetype kan de anvendes i et format med 14 sifre (GTIN-14), 13 sifre (GTIN-13), 12 sifre (GTIN-12) eller 8 sifre (GTIN-8) etter bestemte regler. Hvert tall omfatter sifre for medlemsland, produsent og varetype, samt et kontrollsiffer som utregnes av en egen algoritme på grunnlag av de øvrige sifrene. GS1 Norway, som representerer GS1 i Norge, har numrene 700 – 709. Produsentnummeret forteller hvem produsenten er, mens nummeret for varetype er noe produsenten tildeler selv.

Det vanligste formatet er GTIN-13 (EAN-13). Etter 2007 er dette formatet også tatt i bruk av det internasjonale systemet for boknummerering ISBN. Tilpassingen er skjedd ved å sette sifrene 978 foran ISBN-nummeret og omregne kontrollsifferet med GTIN-algoritmen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg