Hylen kraftverk er et vannkraftverk innerst i Hylsfjorden, Suldal kommune, Rogaland. Hovedvassdrag er Suldalslågen. Kraftverket inngår i Ulla–Førre-anleggene.

Stasjonen ble satt i drift i 1980/81. Statkraft er største eier (72 prosent) og har driftsansvaret, mens Statkrafts datterselskap Skagerak energi eier resten.

Beskrivelse

Kraftstasjonen nytter fallet på 68 meter fra Suldalsvatnet, som har naturlig avløp til Suldalslågen med munning i Sandsfjorden sør for Hylsfjordens munning. Suldalsvatnet reguleres forøvrig ikke mer enn 1,5 meter, som er innenfor den naturlige vannstandsvariasjonen. De to francisturbinene har en maksimal ytelse på 160 MW og en midlere årsproduksjon på 538 GWh.

Maskinsalen i Hylen kraftverk er formgitt og tegnet av arkitekt Egil Sorteberg.

Hensyn til villaks

Laksen er viktig i Suldalslågen, derfor håndheves vannslippsreglementet strengt, uten brå endringer i vannføringen. Derfor er Hylen også forsynt med forbitappingsmulighet til Hylsfjorden.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg