Huangelva

Huangelva blir også kalt Den gule flod eller Gule-elven på grunn av slammet som farger vannet gult.
Av .
Lisens: CC BY SA 3.0

Huangelva er en elv i Kina, landets nest lengste, men bare den åttende største når det gjelder vannføring. Elva er 5464 kilometer lang med et nedbørfelt på 752 000 kvadratkilometer.

Faktaboks

Uttale
xwaŋ xə
Også kjent som
黄河
Gule-elva, Den gule flod, Huang He, Huangelven

Huang-elva har sine kilder i det tibetanske høylandet. Som hovedkilde regnes Karelva (Kar Qu) som løper langs nordskrenten av Bayanharfjellene (Bayan Har Shan) i provinsen Qinghai. Huangelva renner ut av Qinghai i nordøstlig retning gjennom provinsen Gansu, gjør en lang bøyning mot nord til Indre Mongolia omkring platået Ordos, renner så igjen sørover gjennom trange kløfter, mottar Fenelva (Fen He) fra nordøst og Weielva (Wei He) fra vest; bøyer så mot øst, passerer nord for Taifjellet (Tai Shan) i Shandong før den munner ut i Bohaibukta. Området omkring elvas nedre del og bielva Wei regnes som fødested for den kinesiske sivilisasjonen.

Huang-elva renner gjennom tørre strøk, og middelvannføringen er derfor liten (32 852 096 kubikkmeter i sekundet), men det er store flommer etter monsunregnet. Elveløpet går gjennom strekninger dekket av løss, som lett skjæres ut, og elven er helt gul av slam, derav navnet. Slammet legges opp i det veldige deltaet som begynner ved Kaifeng, 500 kilometer ovenfor utløpet. I deltaet er løpet lite stabilt. Elveleiet er inngjerdet av diker opp til 10 meter høye, men disse blir ikke sjelden brutt ved flom, og det blir store oversvømmelser.

På grunn av flomfaren ble elva tidligere kalt «Kinas svøpe». Under en oversvømmelse i 1931 skal 3,7 millioner mennesker ha mistet livet. Slike oversvømmelser har også gravd ut nye kanaler, og elva har skiftet løp flere ganger. Før 1300 gikk den omtrent som nå, men forandret så løp og munnet ut sør for Shandong i 500 år, til 1853, da den igjen tok det nordlige løpet. I 1938 og 1947 ble løpet omdirigert.

Huang-elva har liten betydning for samferdselen, men avgjørende betydning for Nord-Kinas jordbruk. Store damanlegg og kanalbygging har redusert flomkatastrofene og utvidet de irrigerte arealene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg