Lysekloster

Lysekloster ved Bergen er et eksempel på cictercienserarkitektur i Norge. Ruinene av cistercienserklosteret slik de fremstår i dag, etter restaurering omkring 1930. Bildet er hentet fra papirleksikonet Store norske leksikon, utgitt 2005-2007.

Av /KF-arkiv ※.

Cictercienserarkitektur er arkitektur utviklet av Cistercienserordenen i middelalderen. Ordenen bygde kirker og klostre i hele Europa, også i Norge.

Cistercienserklostrene utviklet på 1100-tallet en enhetlig arkitektur med tilsvarende utforming både av anleggene og de enkelte bygningene, som ble gitt en nøktern utforming. Kirkene ble opprinnelig bygd svært enkle uten tårn og absider, og hadde verken malte dekorasjoner eller steinskulpturer.

Det eldste bevarte kirkebygget er Fontenay i Burgund i Frankrike, oppført i 1139–1147. Fra Frankrike spredte cistercienserarkitekturen seg til England, derfra blant annet til Norge. I Norge er cictercienserarkitekturen representert ved Hovedøya kloster ved Oslo og i Lysekloster ved Bergen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg