Hoppuka

Anders Jacobsen jubler etter en andreplass i siste renn i Bischofshofen i 2007 som sikret ham sammenlagtseier i den tysk-østerrikske hoppuka.
Av /NTB Scanpix.
Skihopper Daniel-André Tande i prøveomgangen foran Nyttårshopprennet i Olympiabakken i Garmisch-Partenkirchen.
Av /NTB scanpix.
Daniel-Andre Tande (til høyre) endte på en tredjeplass sammenlagt i hoppuka 2016/2017. Polske Piotr Zyla ble nummer to og Kamil Stoch vant.
Av /NTB scanpix.

Hoppuka er en serie på fire hopprenn i Tyskland og Østerrike som arrangeres årlig rundt nyttår. Den ble arrangert for første gang i 1952/1953. Hoppuka kalles også den tysk–østerrikske hoppuke.

Faktaboks

Også kjent som
tysk Vierschanzentournee
engelsk Four Hills Tournament

Rennene går vanligvis i denne rekkefølgen: Oberstdorf (Schattenberg-bakken) og Garmisch-Partenkirchen (Olympiabakken, nyttårsrennet) i Tyskland, deretter Innsbruck (Bergisel-bakken) og Bischofshofen (Paul Ausserleitner-bakken) i Østerrike. Særlig rennet i Garmisch-Partenkirchen første nyttårsdag er en stor mediebegivenhet. Hoppuken regnes som noe av det gjeveste man kan vinne som skihopper, og har status på linje med OL- og VM-gull.

Norske vinnere

Norske vinnere har vært Olaf Bjørnstad, Toralf Engan, Torgeir Brandtzæg, Bjørn Wirkola (tre ganger på rad, i alt ti rennseirer), Ingolf Mork, Espen Bredesen, Sigurd Pettersen og Anders Jacobsen.

Janne Ahonen fra Finland har vunnet hoppuken fem ganger.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg