Garmisch-Partenkirchen

Garmisch-Partenkirchen er en kommune i delstaten Bayern sør i Tyskland, ti kilometer fra grensen mot Østerrike. Stedet ligger 708 meter over havet, ved foten av Zugspitze, som er Tysklands høyeste fjell. Garmisch-Partenkirchen har 27 200 innbyggere (2019), men har ikke bystatus.

Faktaboks

Uttale
gˈarmisch-partenkirchen

Kommunen ble dannet i 1935 ved sammenslåing av Garmisch og Partenkirchen, og er et populært luftkursted. I Garmisch ligger kurparken, kurteateret og kongresshuset, mens rådhuset befinner seg i Partenkirchen. Kurparken ble i 2009 omdøpt til Michael-Ende-Kurpark til ære for den lokalfødte forfatteren.

Vintersport

Garmisch-Partenkirchen er et av landets største vintersportssteder. Kommunen arrangerte de olympiske vinterlekene i 1936, og er kjent som fast arrangør av «nyttårshopprennet», som er del av den tradisjonsrike tysk-østerrikske hoppuken. Birger Ruud vant OL-hopprennet, mens en rekke nordmenn har vunnet nyttårshopprennet. Asgeir Dølplads vant i Garmisch-Partenkirchen under den første hoppuken i 1953. Bjørn Wirkola vant tre ganger (1967–1969) og Anders Jacobsen to ganger (2013 og 2015). I april 2007 ble den gamle Olympiabakken revet og erstattet av en ny og større bakke.

I alpinbakken arrangeres verdenscuprenn årlig. I 2016 vant Aleksander Aamodt Kilde utforrennet. Garmisch-Partenkirchen arrangerte VM i alpint i 1978 og 2011. Under sistnevnte mesterskap ble Aksel Lund Svindal verdensmester i kombinasjon.

Garmisch-Partenkirchen har offisielle vennskapsforbindelser med vintersportsbyene Lahtis, Chamonix og Aspen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg