Faktaboks

Uttale
gˈarmisch-partenkirchen
Garmisch-Partenkirchen med Zugspitze, Tysklands høyeste fjell (2962 moh.)

Garmisch-Partenkirchen er en kommune i delstaten Bayern sør i Tyskland, ti kilometer fra grensen mot Østerrike. Stedet ligger 708 meter over havet, ved foten av Zugspitze, som er Tysklands høyeste fjell (2962 meter over havet). Garmisch-Partenkirchen har 27 482 innbyggere (2022), men har ikke bystatus.

Garmisch-Partenkirchen er et av Tysklands mest betydningsfulle vintersportssteder, og er kjent som fast arrangør av «nyttårshopprennet», som er del av den tradisjonsrike tysk-østerrikske hoppuken.

Kultur

Kommunen ble dannet i 1935 ved sammenslåing av Garmisch og Partenkirchen, og er et populært luftkursted. I Garmisch ligger kurparken, kurteateret og kongresshuset, mens rådhuset befinner seg i Partenkirchen. Kurparken ble i 2009 omdøpt til Michael-Ende-Kurpark til ære for den lokalfødte forfatteren (av blant annet Den uendelige historie, norsk utgave 1983).

Vintersport

OL 1936, hopprenn
OL-hopprenn i Garmisch-Partenkirchen 1936, der nordmannen Birger Ruud vant hoppkonkurransen.
Av /https://www.flickr.com/photos/.

Garmisch-Partenkirchen er et av landets mest betydningsfulle vintersportssteder. Kommunen arrangerte de olympiske vinterlekene i 1936, og er kjent som fast arrangør av «nyttårshopprennet», som er del av den tradisjonsrike tysk-østerrikske hoppuken. Birger Ruud vant OL-hopprennet i 1936, mens en rekke nordmenn har vunnet nyttårshopprennet. Asgeir Dølplads vant i Garmisch-Partenkirchen under den første hoppuken i 1953. Bjørn Wirkola vant tre ganger (1967–1969), Anders Jacobsen i 2013 og 2015, Daniel André Tande i 2017, Marius Lindvik i 2020 og Halvor Egner Granerud i 2023. I april 2007 ble den gamle Olympiabakken revet og erstattet av en ny og større bakke.

I alpinbakken arrangeres verdenscuprenn årlig. I 2016 vant Aleksander Aamodt Kilde utforrennet, i 2022 Henrik Kristoffersen slalåmkonkurransen. Garmisch-Partenkirchen arrangerte VM i alpint i 1978 og 2011. Under sistnevnte mesterskap ble Aksel Lund Svindal verdensmester i kombinasjon.

Garmisch-Partenkirchen har offisielle vennskapsforbindelser med vintersportsbyene Lahti, Chamonix og Aspen.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne nettsider

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg