hopprenn

I hopprenn er det to tellende omganger (pluss eventuell kvalifiseringsomgang og prøveomgang) hvor poeng for lengde og stil summeres. Fem stildommere gir karakter (maksimum 20) for hvert hopp, laveste og høyeste karakter strykes.

Artikkelstart

Hopprenn, også kalt skihopp, er opprinnelig en nordisk skigren. Norge er kjent for å være en sterk hoppnasjon, hvor man regner hoppsporten stammer (fra Morgedal i Telemark). Den første norske offisielle skihoppkonkurransen skal ha vært i Trysil i 1862. I Norge fikk vi seinere de berømte Husebyrennene (1879), som ble avløst av Homenkollbakken i 1892. Det ble en ledende hoppbakke både nasjonalt og internasjonalt. Hoppsporten samlet tidlig mye publikummere som delvis skyldes at den foregikk på et begrenset, oversiktlig område.

Det har vært utført ulike hoppstiler gjennom historien. Noen av disse har vært telemarkstilen, Kongsberg-knekken, V-stilen og idag dykkstilen.

Skihopp kjennetegnes ved at hopperne renner ned et overrenn før de tar sats på hoppkanten (regnes som det kritiske og avgjørende punkt for å kunne hoppe langt) og flyr over hoppkulen og deler av underrennet, før de landet med et telemarksnedslag (ned i knestående og med den ene foten foran den andre). I skihopp gis det både karakterer for lengde og hoppstil. Fra 2010 gis det også poeng eller poengtrekk for bestemte værforhold og hvor man starter overrennet fra.

Skihopping foregår i ulike bakker, som småbakke, mellombakke, normalbakke, storbakke og skiflyging. Bakkenes størrelse betegnes med avstanden fra hoppet til det sted i unnarennet (etter at overgangskurven til sletta har begynt) hvor fallet er 32 grader. For normalbakker skal avstanden være 85–109 meter (i OL og VM 100 meter), for store bakker over 110 meter (i OL og VM minst 125 meter) og for skiflygingsbakker over 185 meter. Skihopp kan foregå i tre konkurranseformer, enten individuelt, som lag eller kombinert (hopp og langrenn). I nyere tid har man også begynt å arrangere mixed konkurranse hvor to menn og to kvinner fra samme nasjon konkurrerer ilag.

Man hopper to tellende omganger (pluss eventuell kvalifiseringsomgang og prøveomgang) hvor poeng for lengde og stil summeres. 5 stildommere gir karakter (maksimum 20) for hvert hopp, laveste og høyeste karakter strykes. Om sommeren benyttes hoppbakker med porselenspor i tilløpet og plastdekke i unnarennet.

Kvinner fikk seint tilgang til hoppbakken. Det var ikke før i 2009 at det første VM for kvinner ble arrangert. Den norske skihopperen Anette Sagen har ledet an i kampen for skihopp for kvinner.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg