Henri Sainte-Claire-Deville

Faktaboks

Henri Sainte-Claire-Deville
Uttale
sɛntklˈɛ:r dəvˈil
Født
11. mars 1818, Saint Thomas
Død
1. juli 1881, Paris
Av .

Artikkelstart

Henri Sainte-Claire-Deville var en fransk kjemiker som er kjent for å ha gjort aluminium billigere.

Han ble født på Saint Thomas, og hadde en bror Thomas som han samarbeidet med gjennom hele livet. De ble utdannet i Frankrike. Charles ble mineralog; Henri startet først på medisin, men konsentrerte seg senere om kjemien.

I 1845 ble han professor i kjemi ved universitetet i Besançon. Der gjennomført han en grundig analyse av byens drikkevann. Han påviste at vannet inneholdt nitrater, og han diskuterte de fordringer som burde stilles til alt drikkevann. Han var den første til å fremstille anhydridet til salpetersyre, nitrogenpentoksid.

I 1851 ble Deville professor ved École normale supérieure i Paris. Der ble han fremfor alt kjent for sine arbeider med å fremstille aluminium. Metallet var i sin tid oppdaget av Hans Christian Ørsted og fremstillingen ble videreutviklet av Friedrich Wöhler. De fremstilte aluminium i en komplisert prosess fra aluminiumklorid som ble redusert med kalium, men utbytte var lite og i form av et grått pulver. Deville erstattet kalium med natrium og aluminiumklorid med natriumaluminiumklorid. Han arbeidet videre med å utvikle en industriell prosess for fremstilling av aluminium fra bauxitt, og i juni 1855 kunne han fremlegge en blokk aluminium i det franske vitenskapsakademi. Samme år ble barrer av dette metallet den store sensasjonen på verdensutstillingen i Paris. Devilles prosess førte til at aluminium ble billigere og kunne brukes til fremstilling av kjeler og andre husholdningsartikler. Devilles fremstillingsmetode for fremstilling av aluminium ble i 1886 erstattet av Hall-Héroult-prosessen.

Han fremstilte også blokker av magnesium og bestemte egenskapene til magnesium. Han fremstilte også større mengder av noen tungtsmeltende metaller (mangan, krom, nikkel og kobolt). Han arbeidet også med platinametallene og greide å skille dem.

Etter oppdrag av den russiske regjering utarbeidet han metoder for fremstilling av platina, og dette førte videre til at han 1872 ble overlatt fremstillingen av den platina-iridiumlegering som den internasjonale kilogram- og meterprototyp er laget av.

Deville holdt mottagelser i laboratoriet om søndagen. Der møtte studenter og medarbeidere og utenlandske kjemikere som var kommet til Paris. Deville gikk omkring i laboratoriefrakk, røkte pipe demonstrerte ovner og annet utstyr som var utviklet i laboratoriet og som de brukte. Der kom trolig også Thorstein H. Hiortdahl vinteren 1864-65 da han var i Paris.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg