Hall–Héroult-prosessen

Hall–Héroult-prosessen er en prosess for fremstilling av aluminium i industrien. Aluminiumoksid løses i en smelte av kryolitt og aluminiumfluorid ved 950 oC. Oksidet spaltes i dag ved elektrolyse med en Søderberganode. Smeltet aluminium dannes ved katoden og oksygengassen som produseres ved anoden reagerer med karbonet i anoden og gir karbondioksidgass. Forbruket av katodematerialet reduserer energiforbruket.

Faktaboks

uttale:
hå:l erˈu-

Metoden ble utviklet i 1886 av Paul Louis Héroult og Charles Martin Hall uavhengig av hverandre. Bruk av kryolitt som løsemiddel gjorde at elektrolysen kunne utføres ved langt lavere temperatur. Metallet, som kort tid før ble ansett som like verdifullt som gull, ble med dette lettere tilgjengelig.

Prosessen har blitt utviklet videre siden. Kryolitten er ikke lenger et mineral som importeres fra Grønland, men forbindelsen, K3AlF6, fremstilles fra fluoritt (kalsiumfluorid). Målet har hele tiden vært å redusere energiforbruket ned mot det som er teoretisk mulig. Et annet mål er å redusere utslippet av fluorider. Det er i dag på minst en halv kilo fluorid per tonn produsert aluminium.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg