Våpenhandel er kjøp og salg av våpen. For ervervsmessig import og handel med skytevåpen til privat bruk, kreves tillatelse fra politiet. Se også våpenloven.

Eksport av våpen krever tillatelse fra Utenriksdepartementet. Gjelder eksporten våpen til militært bruk, vil dette også måtte vurderes mot eventuelle FN-vedtak om våpenembargo.

Internasjonale avtaler om våpenhandel

I FNs våpenprotokoll av 2001 ble det innført reguleringer av produksjon og internasjonal handel med skytevåpen som tiltak for å møte den omfattende ulovlige våpenhandel på verdensbasis. Protokollen, som er en del av FNs konvensjon til bekjempelse av grenseoverskridende organisert kriminalitet, er ratifisert av en rekke land, herunder Norge. Flere store våpenproduserende land som Kina, Russland og USA har ennå ikke ratifisert protokollen (2006).

Arms Trade Treaty (ATT) er navnet på avtalen som for første gang skal kontrollere internasjonal handel med konvensjonelle våpen som kan brukes i krig. Den ble vedtatt med stort flertall av FNs generalforsamling 2. april 2013 og trådte i kraft 24. desember 2014. Norge ratifiserte avtalen 12. februar 2014. Per 25. oktober 2021 har 110 land ratifisert avtalen, mens 31 stater har signert den, men ennå ikke ratifisert den. En stat (USA) har signert avtalen, men senere besluttet ikke å ratifisere den.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg