Hekate

Hekate er en mektig gresk gudinne som blant annet vokter dødsriket og kan kalle de døde frem.
Av .

Artikkelstart

Hekate er en kvinnelig guddom i gresk mytologi. Hun spiller en viktig rolle i trolldom og ved magiske besvergelser. Hun oppholder seg ved korsveiene, og der kan man møte henne omgitt av demoniske hunder og av en sverm gruoppvekkende skikkelser. Det er sjelene til folk som ikke er gravlagt, som er omkommet ved vold eller har fått en for tidlig død. Det gjelder å forsone henne, og det skjer gjennom ofringer ved korsveiene. Hekate vokter dødsriket og kan kalle de døde frem.

Faktaboks

Uttale
hˈekate
Etymologi
gresk Hekate

Videre er hun månegudinne, særlig som personifikasjon av det uhyggelige månelys; i denne egenskap stilles hun sammen med Selene og Artemis. Samtidig viser andre overleveringer henne som en mektig, samfunnsbeskyttende gudinne.

Hun ble dyrket en rekke steder, særlig i Lilleasia, på Aigina og i Argos, men også på Akropolis i Athen. Hun opptrer ofte i tredobbelt skikkelse; hennes hellige dyr var hunden. På Zevsalteret i Pergamon kjemper hun med de andre guder mot gigantene; her er hennes skikkelse udelt, men med tre hoder og tre par armer.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg