Faktaboks

Argos
Uttale
ˈargos
Argos, sett fra oldtidsteateret
Av .
Lisens: CC BY SA 4.0
Hera-tempelet i Argos
Av .
Lisens: CC BY SA 2.0

Argos er en by på Peloponnes, fire km fra Argolikosbukta. Den er en av de eldste byene i verden med kontinuerlig beboelse. Byen hadde sin første oppblomstring i senmykensk tid (1300–1200-tallet fvt.) og ble senere den viktigste byen på Peloponnes ved siden av Sparta. Mellom disse var det stadig fiendskap. Argos ble slått av Sparta i 494 fvt., men ble senere en uavhengig bystat.

Byens skytsgudinne var Hera, og et tempelanlegg for Hera ti km nord for byen var et av de betydeligste i Hellas. Det ble utgravd av arkeologer i 1890-årene. I 272 fvt. ble kong Pyrrhos drept ved et angrep på Argos.

I romertiden var Argos fremdeles en blomstrende handelsby. Senere ble byen ødelagt av tyrkere, som slo i hjel alle innbyggere (år 1500) og lot albanere bosette seg der. I grekernes uavhengighetskamp var Argos sete for nasjonalforsamlingen, og ble brent av Ibrahim Pasja i 1815.

Det har blitt gjort omfattende utgravninger på 1900-tallet. Den moderne by har omlag 22 000 innbyggere (2011) og er et senter for foredling av og handel med landbruksprodukter fra distriktet.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg