Havyard Leirvik
Verftsanlegget til Havyard Leirvik fotografert på begynnelsen av 2000-tallet da byggingen av offshoreskip var på det mest hektiske.
Av .

Havyard Leirvik AS er et skipsverft beliggende i Leirvik i Hyllestad kommune i Sogn. Verftet er eid av tyrkiske Tersan Shipyard etter at de overtok virksomheten fra det norske børsnoterte selskapet Eqva i november 2023.

Virksomhet

Havyard Leirvik har en historie som strekker seg mer enn 100 år tilbake i tid. Det hele begynte med reparasjoner og etter hvert ble også bygging av skip en del av virksomheten.

Etter mange år med bygging av blant annet offshorefartøyer og ferger har verftet de siste årene konsentrert seg om ombyggingsoppdrag og reparasjoner der blant annet elektrifisering av ferger og andre fartøy har vært en viktig del av virksomheten. I november 2023 fikk verftet igjen en nybyggingskontrakt etter flere års pause og skal bygge en arbeidsbåt for havbruksnæringen.

Verftsområdet i Leirvik på nordsiden av Sognefjorden omfatter et areal på 98 000 kvadratmeter med store kraner, en innebygd dokkhall, sandblåsingshall og flere varehus og lager.

Historie

Havyard Leirvik startet i 1918 som Løland Motorverksted av grunnelggeren Jonas Løland. I 1918 ble det bygd en patentslipp nedenfor skolehuset i Leirvik i Sogn, og dette var starten for det som etter hvert ble et stort skipsverft.

Som mange andre små reperasjonsverft i Norge, startet Løland Motorverksted å konstruere skip, og første nybygg var Loftesnesferja som ble levert i 1938. Et nytt og moderne skipsverft ble bygget i 1976 da aktiviteten stadig økte og det var behov for bedre fasiliteter.

I 1979 ble verftet kjøpt av Kleven Verft med partnere, og i 1990 ble verftet en del av Kværner Gruppen. Verftet ble etter hvert kjent som en høykvalitets bygger av offshore- og fiskebåter. I 2000 kjøpte Havila verftet fra Kværner Gruppen. Havila er kontrollert av Per Sævik, og han grunnla Havyard Leirvik.

Etter en fusjon la Havila verftet inn i det børsnoterte selskapet Eqva ASA der de har en mindre eierandel, og i november 2023 solgte Eqva verftet til tyrkiske Tersan Shipyard.

Verftet har siden slutten av 1990-tallet levert et stort antall offshorefartøy til norske og utenlandske rederier, brønnbåter til havbruksnæringen, 13 elektriske ferger og servicefartøy til bruk i havvindindustrien.

Etter tap på flere kontrakter som førte verftet inn i en krevende økonomisk situasjon ble det besluttet å kun satse på service og ombygging av skip, og foreløpig siste nybygg som ble levert var en brønnbåt i 2021. I november 2023 fikk verftet igjen en nybyggingskontrakt, et servicefartøy til havbruksnæringen som skal leveres våren 2025.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg