Ruinene av Hallvardskirken, Oslos eldste domkirke, sett fra sørøst
Fra avdekking av ruinene av Hallvardskirken, 1917

Hallvardskirken er ruinen av en kirke fra rundt 1130, som ligger i Gamlebyen i Oslo. Kirken var byens første domkirke, og ble viet til byens skytshelgen, St. Hallvard.

Faktaboks

Også kjent som

Hallvardskatedralen

Byggingen av Hallvardskirken startet trolig tidlig på 1100-tallet, i forbindelse med at Oslo ble et bispedømme omkring 1075. Kirken må ha stått ferdig før 1130, for dette året døde kong Sigurd Jorsalfare og ble gravlagt i kirkens sørvegg. Den ble oppført som en romansk basilika, og utvidet med et gotisk kor i 1260-årene. Hallvardskirken var forbundet med Oslo bispegård, som var residens for biskopen.

Etter den store brannen i Oslo i 1624 beordret Christian 4. at byen ikke skulle bygges opp igjen. I stedet ble en ny by, Christiania, grunnlagt på den andre siden av Bjørvika, ved Akershus festning. Hallvardskirken var fortsatt i bruk, men fordi byens sentrum var flyttet, ble det bygget en ny domkirke for Christiania som stod ferdig i 1639. Etter dette forfalt Hallvardskirken, og i 1669 ble den revet. Stein fra kirkebygget ble brukt til andre byggeprosjekter, og etter hvert ble det bygget over ruinen.

Ruinene av Hallvardskirken ble avdekket på 1800-tallet i forbindelse med utbygging av jernbanen. Ruinene er i dag bevart som en del av Middelalderparken i Oslo, sammen med ruinene av Olavsklosteret og Korskirken (1200-tallet).

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg