Gustav Lærum

Faktaboks

Gustav Lærum
Født
2. juni 1870, Fetsund
Død
21. mai 1938, Oslo
Digitalt Museum.
Lisens: CC BY SA 2.0

Artikkelstart

Gustav Lærum var en norsk karikaturtegner, illustratør og billedhugger. Han er særlig kjent for sine karikatur- og vitsetegninger i 1890-årenes vittighetsblader, og for sine naturalistiske statuer og monumenter, som er plassert flere steder i Norge.

Karikaturtegner

Bokomslag tegnet av Gustav Lærum til den humoristiske boka KRAM av Elias Kræmmer. Utgitt av H. Aschehoug & CO, Kristiania 1904.

Omslag tegnet av Gustav Lærum 1904
Lisens: CC BY SA 3.0
Akvarell av Gustav Lærum, med karikaturer av to kjente skikkelser fra kunstlivet i Kristiania rundt 1890-årene: maleren Christian Krohg sitter til venstre ved et kafebord i Grand Hotell, Karl Johans gate 31. Utenfor vinduet ser vi forfatteren og dramatikeren Henrik Ibsen som går forbi med paraply. (Utført i 1890-årene)
Av /Oslo Museum/DigitaltMuseum.

Gustav Lærum startet sin kunstneriske karriere som karikaturtegner for vittighetsbladene Krydseren, Korsaren, Vikingen og Tyrihans. Streken hans var treffsikker, og iblant nesten med fotografisk nøyaktighet. En samling akvareller og silhuettegninger av kjente personligheter og politikere fra 1890-årenes Kristiania ble utgitt i bokheftene Fra Uret til Grand (ukjent år) og Norske Politici (1895). I flere år leverte han portretter til Verdens Gang, Ørebladet og Tidens Tegn. Han illustrerte bøker av datidens underholdningsforfattere, som Anthon B. Nilsen (Elias Kræmmer) og Lars Dilling.

Gustav Lærum: Silhuetter på Karl Johan. Dette er en sort-hvitt tusjtegning som ble utført rundt 1900. På tegningen har han skildret flere av datidens berømte menn i helfigurer. Vi kan blant annet se silhuetten til Henrik Ibsen, som nummer fem fra venstre.
Silhuetter på Karl Johan – tegning av Gustav Lærum
Av /Oslo Museum.

Billedhugger

Etter at han hadde fylt 30 år, konsentrerte han seg mest om skulptur. Hans evne til ytre portrettlikhet og rask levering skaffet ham mange oppdrag som billedhugger, både fra private og det offentlige. Han står bak Eidsvollsmonumentet ved Eidsvoll stasjon (1928) og Olavsmonumentet i Sarpsborg (1916). Dessuten utførte han en rekke naturalistiske portrettstatuer, blant annet av veidirektør Hans Hagerup Krag på Voksenkollen (1909), Georg StangVår Frelsers gravlund (1909), Henrik AngellHolmenkollen (1923) og Gunnar KnudsenBorgestad (1931).

Gustav Lærum. Kragstøtten på Voksenkollen i Oslo, minnesmerke over veidirektør Hans H. Krag, reist 1909.

Av /NTB Scanpix ※.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg