Favrskov kommune ligger på Østjylland i Region Midtjylland i Danmark. Den hadde 48 880 innbyggere i 2022 og et areal på 540 kvadratkilometer. Kommunen ble etablert ved kommunereformen i 2007 ved sammenslåing av kommunene Hadsten, Hammel, Hinnerup og Hvorslev, samt sognene Granslev, Houlbjerg og Laurbjerg sør for Gudenåen i Langå kommune.

Faktaboks

Etymologi

Oppkalt etter herregården Favrskov i Lyngå.

Favrskov preges av et morenelandskap med mange store bakker og daler, og ellers et gammelt kulturlandskap der nesten samtlige landsbykirker stammer fra den romanske periode. Høyeste punkt er Lysnet (131 meter over havet), mens den lyngkledde bakken Busbjerg (92 meter over havet) er et markant utsiktspunkt. Favrskovs største turistattraksjon, Modelbane Europa ligger i Hadsten og er en av de største modelljernbanene i Europa.

Kommunens administrasjonssentrum er Hinnerup. Forlengelsen av den østjyske jernbanen i 1862 ga grunnlaget for at Hinnerup utviklet seg fra å være en liten landsby til å bli stasjonsby. Hinnerup har vokst sammen med Søften og er i dag en forstad til Århus med stor utpendling.

Kommunens byer etter folketall i 2022. Innbyggertall i parentes.

  • Hadsten (8254)
  • Hinnerup (8164)
  • Hammel (6854)
  • Søften (3072)
  • Ulstrup (1973)

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg