Faktaboks

Guadalajara
Etymologi
av arabisk Wadi al-Harajah, ‘Steindalen’
Uttale
guaðalaxˈara

Guadalajara er en by i Spania i regionen Castilla-La Mancha og provinshovedstad i Guadalajara. Byen ligger ved elven Henares, nordøst for Madrid, og har 85 871 innbyggere (2019).

Gualdalajara er et handels- og industrisenter og har blant annet næringsmiddelindustri. I byen ligger en stor militær flybase. Guadalajara har flere eldre palasser og kirker. Palacio del Infantado, med en vakker fasade, ble oppført for hertugene av Mendoza. Kirken Santa María har et minaretlignende tårn fra tiden som moské.

Historikk

Byen er av førromersk opprinnelse og var også en betydelig romersk koloni, Arriaca eller Caraca. I årene 714 til 1081 var byen under maurisk styre. Guadalajara ble blant annet kjent for de voldsomme kampene under den spanske borgerkrigen i årene 1936 til 1939. Republikanernes seier over italienske avdelinger i mars 1937 fant sted i byens omegn.

Byens befolkningstall har vokst de siste årene.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg