Guadalajara, by i Mexico, hovedstad i delstaten Jalisco, 450 km nordvest for Mexico by. Landets nest største by med 4 843 000 innbyggere i storbyområdet (estimat for 2015, FNs befolkningsdivisjon).

Guadalajara ligger i en fruktbar dal på den sentrale høysletta, 1545 moh., og er et viktig handelssenter og jernbaneknutepunkt. Internasjonal lufthavn (Miguel Hidalgo). Klimaet er mildt og tørt og turisttrafikken betydelig. Byen har en allsidig industri: tekstiler, glass, sko og metallvarer m.m., og er særlig kjent for sine indianske pottemakerarbeider og glassvarer. To universiteter (det eldste fra 1792), museer, teater, erkebispesete.

Guadalajara er en vakker by fra kolonitiden med rette, brede gater, mange plasser og parker, katedral (oppført i perioden 1571–1618), guvernørpalass (påbegynt 1643) og mange kirker og klostre. Moderne bydeler og forsteder er vokst opp utenfor den gamle bykjernen.

Byen ble grunnlagt i 1532 av conquistadoren Nuño de Guzmán og oppkalt etter dennes fødeby i Spania. Under uavhengighetskampene i 1811 ble Guadalajara skueplass for spansk seier. Byen har spilt en stor rolle i Mexicos kulturelle og intellektuelle liv.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.