Guadalajara (by i Mexico)

Av /Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

Artikkelstart

Guadalajara er Mexicos nest største by og hovedstad i delstaten Jalisco, 450 km nordvest for Mexico by. Byen har 1 460 148 innbyggere (INEGI, 2015).

Faktaboks

Uttale
gwaðalaxˈara

Bybeskrivelse

Hospicio Cabañas er utsmykket med fresker av José Clemente Orozco.
/Pixabay.
Lisens: CC BY 2.0

Guadalajara ligger i en fruktbar dal på den sentrale høysletta, 1545 meter over havet. Byen er et viktig handelssenter og jernbaneknutepunkt, med travel internasjonal lufthavn (Miguel Hidalgo). Klimaet er mildt og tørt og turisttrafikken betydelig. Byen har en allsidig industri: tekstiler, glass, sko og metallvarer, og er særlig kjent for sine indianske pottemakerarbeider og glassvarer. Handel og turisme utgjør hovednæringene.

Guadalajara er en vakker by fra kolonitiden med rette, brede gater, mange plasser og parker, katedral (oppført i perioden 1571–1618), guvernørpalass (påbegynt 1643), kunstmuseum og mange kirker og klostre. Hospicio Cabañas – en av de eldste og største pleieinstitusjonene i Amerika – står oppført på UNESCOs verdensarvliste.

Moderne bydeler og forsteder er vokst opp utenfor den gamle bykjernen. Her finnes blant annet den lille industribyen Tequila, berømt for sin produksjon av brennevinet tequila.

Historie

Guadalajara ble grunnlagt i 1532 av conquistadoren Nuño de Guzmán og oppkalt etter hans fødeby i Spania. Under uavhengighetskampene i 1811 ble Guadalajara skueplass for spansk seier. Byen har spilt en stor rolle i Mexicos kulturelle og intellektuelle liv.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg