Castilla -La Mancha er en autonom region i Spania som omfatter provinsene Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara og Toledo. Arealet er 79 461 km2 og innbyggertallet har passert 2 000 000  (2011). Hovedstad: Toledo. Den største byen i regionen er Albacete.

Opptar den sørøstlige del av den spanske høyslette (meseta). Fjellkjeden Montes de Toledo (1000–1450 moh.) deler slettelandet i en nordlig del (La Alcarría) som drenerer til Tajo, og en sørøstlig del (La Mancha) som drenerer til Guadiana. Regionen avgrenses i nordøst av Sierra de Cuenca, mens den i sør grenser mot Sierra Morena.

Avfolkningen har vært spesielt stor i fjellstrøkene i Cuenca og Guadalajara, mens provinshovedstedene har doblet sitt innbyggertall siden 1900.

I dag er servicenæringen den største sektoren innen økonomien. Innenfor jordbruket dominerer særlig korn (hvete), vin og oliven, og det er betydelig produksjon av honning. Husdyroppdrett (sauer, svin, geiter) står for 1/3 av jordbruksproduksjonen, og er konsentrert til provinsen Guadalajara. I La Mancha drives jordbruket av storgods (latifundios), nord for Tajo er småbruk (minifundios) det vanlige. Regionen produserer halvparten av landets vin. Kvikksølvgruver ved Almadén med betydelig produksjon. I Puertollano i provinsen Ciudad Real er det bygd opp en petrokjemisk industri; industrien er ellers beskjeden. Kjernekraftverket Trillo i provinsen Guadalajara var aktivt i perioden 1988-2014.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.