Castilla-La Mancha

Artikkelstart

Castilla -La Mancha er en autonom region i Spania som omfatter provinsene Albacete, Ciudad Real, Cuenca, Guadalajara og Toledo. Arealet er 79 461 km2 og innbyggertallet har passert 2 000 000 (2011). Hovedstad: Toledo. Den største byen i regionen er Albacete.

Faktaboks

Uttale
kastˈilja lamˈantʃa

Natur

Opptar den sørøstlige del av den spanske høyslette (meseta). Fjellkjeden Montes de Toledo (1000–1450 moh.) deler slettelandet i en nordlig del (La Alcarría) som drenerer til Tajo, og en sørøstlig del (La Mancha) som drenerer til Guadiana. Regionen avgrenses i nordøst av Sierra de Cuenca, mens den i sør grenser mot Sierra Morena.

Befolkning

Avfolkningen har vært spesielt stor i fjellstrøkene i Cuenca og Guadalajara, mens provinshovedstedene har doblet sitt innbyggertall siden 1900.

Næringsliv

I dag er servicenæringen den største sektoren innen økonomien. Innenfor jordbruket dominerer særlig korn (hvete), vin og oliven, og det er betydelig produksjon av honning. Husdyroppdrett (sauer, svin, geiter) står for 1/3 av jordbruksproduksjonen, og er konsentrert til provinsen Guadalajara. I La Mancha drives jordbruket av storgods (latifundios), nord for Tajo er småbruk (minifundios) det vanlige. Regionen produserer halvparten av landets vin. Kvikksølvgruver ved Almadén med betydelig produksjon. I Puertollano i provinsen Ciudad Real er det bygd opp en petrokjemisk industri; industrien er ellers beskjeden. Kjernekraftverket Trillo i provinsen Guadalajara var aktivt i perioden 1988-2014.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg