Guðbergur Bergsson

Faktaboks

Guðbergur Bergsson
Født
16. oktober 1932, Grindavík

Artikkelstart

Guðbergur Bergsson er en islandsk forfatter.

Han studerte spansk litteratur- og kunsthistorie ved Barcelona universitet.

Bergsson er, ved siden av Thor Vilhjálmsson, den viktigste banebryteren for modernistisk prosaIsland. Romanen Tómas Jónsson, metsölubók (Tómas Jónsson, bestselger, 1966) uttrykker skarp kritikk av tendenser i det moderne islandske samfunnet innenfor rammen av en komplisert modernisme.

Hans prosa er ofte preget av absurdisme og grotesk realisme, og han angriper med satirisk mesterskap islandsk konsumentkultur, popkultur, militarisme, moderne historieløshet og en rekke andre forhold, trivielle som alvorlige.

Seksual- og kjærlighetsforhold, eller mangel på det, og bindinger og livsløgner, er tema i flere bøker, for eksempel i romanen Ævinlega (Evig, 1994). Oppvekstromanene Fadir og modir og dulmagn bernskunnar (Far og mor og barndommens mystiske krefter) og Eins og steinn sem hafid fágar (Lik en stein som havet polerer) utkom begge i 1998. I en rekke romaner har han tematisk og formelt skapt et litterært univers med en typisk islandsk fiskerlandsby som scene der romanene gjensidig kaster lys over hverandre, og der personene ofte skildres på et bunnplan av menneskelig tilværelse. Flere av romanene er forandret i senere utgaver.

Også i novellesamlinger, som for eksempel Hvað er eldi guðs? (Hva er Guds føde?, 1971) og Maðurinn er myndavél (Mennesket er et fotoapparat, 1988), uttrykkes en pessimistisk livsholdning. Gjennom burleske språkleker og en grov nærgåenhet mot sider ved menneskelivet som ikke har vært skjønnlitterært behandlet i islandsk litteratur tidligere, formidles en stemning av håpløshet og undergang. Han bruker ofte stilbrudd, grovt språk om høytidelige temaer og tilsvarende høytidelig språk om trivialiteter, effekter fra undergrunnslitteratur, lærdomsskrifter og gatespråk, der det absurd komiske trer frem mot en moralistisk bakgrunn.

Bergsson har også skrevet diktsamlinger, blant annet Stígar (2001, Stier), som delvis er selvbiografisk, og flere barnebøker. Og han har vært aktiv som oversetter av spansk litteratur.

Han er en sterkt omstridt forfatter, men har fått flere viktige litterære priser, blant annet Den Islandske Litteraturprisen to ganger: for romanene Svanurinn (1992, Svanen) og Faðir og móðir og dulmagn bernskunnar (1998, Far og mor og barndommens mysterium).

Han mottok også den høythengende Svenska Akademiens nordiska pris i 2004.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg