Litt av boligområdet Grilstad Marina, med marina.
.

Grillstad er et område på Nedre Charlottenlund ved fjorden i Trondheim, cirka seks kilometer øst for sentrum. Området ligger mellom boligfeltet Nedre Charlottenlund i vest og Ranheim i øst.

Faktaboks

Etymologi
Navnet muligens av forsvunnet elvenavn Grýtla, nåværende Grillstadbekken, eller av verbet gruvla, ‘grave’ eller ‘rote’. Statens kartverk har bestemt at områdets navn skal skrives med dobbel-l
Også kjent som

Grilstad

Grilstad fabrikker AS

Fram til 2005 besto Grilstad utelukkende av Grilstad gård og kjøttproduktprodusenten Grilstad AS. Siden den gang har boliger og næringsvirksomheter etablert seg i stor skala. De to prosjektene Grilstad Park og Grilstad Marina utgjør til sammen over 1000 boenheter bestående av leiligheter, eneboliger og rekkehus. Næringsbyggene er på cirka 110 000 kvadratmeter, og Grillstad har i tillegg egen marina med 800 båtplasser. Området er preget av grønne lunger og sjø, med umiddelbar nærhet til badestrender.

Historie

I middelalderen tilhørte gården Grilstad kirken (erkebiskopen), og ble ved reformasjonen krongods. Gården ble fra 1600-tallet overtatt av private eiere. I 1877 kjøpte konsul Anton Jenssen gården, som fremdeles eies av familien. Jenssens sønnesønn med samme navn bygde i 1957 opp en pølsefabrikk, Grilstad Fabrikker – Jenssen & Co., som i dag er en av de ledende aktørene i landet innen produksjon av spekepølser og andre kjøttprodukter.

Kart

Grillstad
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (5)

skrev Magnus Kjøren Berg

Jeg lurer på hvilken dokumentasjon som ligger til grunn å kalle Grilstad for bydel. Grilstad har blitt et kunstig stort arealmessig område, pga. Grilstad Marina, men uten at den har tilbud av institusjoner som er normalt for en bydel. Grilstad har verken egen skolekrets eller sogn, i motsetning til bydelene Charlottenlund og Ranheim. Sentralt stadnamnregister definerer Grilstad kun som "Gard".

svarte Knut A. Rosvold

Du har helt rett; Grilstad er ingen egen bydel (i hvert fall ikke enda). Det var en gård, og enda lenger tilbake regnet som et gods.

svarte Magnus Kjøren Berg

I tillegg er det fattet vedtak at den offisielle skrivemåten av stedsnavnet er Grillstad, med to l-er. Dette ble vedtatt av Klagenemnda for stedsnavnsaker i 2001.

skrev Knut A. Rosvold

Takk. Ser det stemmer med Kartverkets nyeste karter. Er rettet.

svarte Magnus Kjøren Berg

Takk for at du retter opp såpass kjapt, Knut! Om vi skal gjøre alt korrekt ser jeg at Grilstadbekken under Etymologi mangler en l. Det samme gjelder "Grilstad" under Kart.

Det som er litt forvirrende er at Grillstad Park og Grillstad Marina skal begge benevnes med kun én l, "Grilstad". Dette er fordi private aktører på området utelukkende bruker den gamle skrivemåten. Husk også å oppdatere dette under Eksterne lenker. Mvh Magnus.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg