Grillstad

Grillstad er et nytt boligområde i Trondheim, beliggende ved fjorden cirka seks kilometer øst for Trondheim sentrum, mellom Nedre Charlottenlund og Ranheim.

Faktaboks

etymologi:

Navnet muligens av forsvunnet elvenavn Grýtla, nåværende Grillstadbekken, eller av verbet gruvla, 'grave' eller 'rote'.

også kjent som:

Grilstad

Bebyggelsen omfatter både boliger og næringsvirksomhet. De to prosjektene Grilstad Park og Grilstad Marina utgjør til sammen omkring 1000 boenheter bestående av leiligheter, eneboliger og rekkehus. I tillegg til dette næringsbygg på cirka 110 000 kvadratmeter og marina med 800 båtplasser. Området er preget av grønne lunger og sjø, med nærhet til badestrender.

Historie

I middelalderen tilhørte gården Grillstad kirken (erkebiskopen), og ble ved reformasjonen krongods. Gården ble overtatt av private eiere fra av 1600-tallet.

Kart

Grillstad
/Statens kartverk.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer (5)

skrev Magnus Kjøren Berg

Jeg lurer på hvilken dokumentasjon som ligger til grunn å kalle Grilstad for bydel. Grilstad har blitt et kunstig stort arealmessig område, pga. Grilstad Marina, men uten at den har tilbud av institusjoner som er normalt for en bydel. Grilstad har verken egen skolekrets eller sogn, i motsetning til bydelene Charlottenlund og Ranheim. Sentralt stadnamnregister definerer Grilstad kun som "Gard".

svarte Knut A Rosvold

Du har helt rett; Grilstad er ingen egen bydel (i hvert fall ikke enda). Det var en gård, og enda lenger tilbake regnet som et gods.

svarte Magnus Kjøren Berg

I tillegg er det fattet vedtak at den offisielle skrivemåten av stedsnavnet er Grillstad, med to l-er. Dette ble vedtatt av Klagenemnda for stedsnavnsaker i 2001.

skrev Knut A Rosvold

Takk. Ser det stemmer med Kartverkets nyeste karter. Er rettet.

svarte Magnus Kjøren Berg

Takk for at du retter opp såpass kjapt, Knut! Om vi skal gjøre alt korrekt ser jeg at Grilstadbekken under Etymologi mangler en l. Det samme gjelder "Grilstad" under Kart.

Det som er litt forvirrende er at Grillstad Park og Grillstad Marina skal begge benevnes med kun én l, "Grilstad". Dette er fordi private aktører på området utelukkende bruker den gamle skrivemåten. Husk også å oppdatere dette under Eksterne lenker. Mvh Magnus.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg