Grigorij Javlinskij er en russisk politiker med doktorgrad i økonomi.

Javlinskij regnes som en sentral leder i den liberale opposisjonen mot president Jeltsin og seinere Putin, og har kritisert Tsjetsjenia-politikken og Russlands handlinger under Ukraina-krisen. Sommeren 2017 startet han en underskriftskampanje for å trekke de russiske styrkene ut av Syria.

Han ble utdannet ved Plekhanov-akademiet for økonomi. I årene 1984–1989 hadde Javlinskij ulike stillinger i det sovjetiske ministeriet for arbeid og sosiale spørsmål. I 1989–1990 var han medlem, seinere leder av den sovjetiske regjeringens kommisjon for økonomisk reform. I 1990 ble han utnevnt til visestatsminister i RSFSR.

Javlinskij la i 1990 fram en plan for rask overgang til markedsøkonomi («500 dager»). Han dannet i 1993 valgforbundet Jabloko (sammen med Jurij Boldyrev og Vladimir Lukin), som i 1995 ble omdannet til et ordinært sosial-liberalt, nærmest sosial-demokratisk, parti under ledelse av Javlinskij. Han var medlem av Statsdumaen i 1993–2003.

Javlinskij stilte som presidentkandidat i 1996 og 2000 og oppnådde henholdsvis 7,35 og 5,8 prosent av stemmene. Foran presidentvalget i 2012 nektet den sentrale valgkommisjonen ham å stille til valg, med henvisning til at mange av underskriftene han hadde samlet inn for sitt kandidatur ikke var gyldige.

Han stilte på nytt ved presidentvalget i 2018 og fikk 1.05 prosent av stemmene. Programmet hans inneholdt blant annet forslag om skattefritak for folk med lave inntekter, overføring av deler av overskuddet fra statseide selskaper til pensjonsfondet, slutt på nedskjæringene i offentlig sektor, fordeling av skatteinntektene likt mellom føderalt, regionalt og kommunalt nivå, satsing på gass til husholdningene, uavhengighet for massemediene, avvisning av den såkalte «eurasiatiske vei» til fordel for en europeisk kurs, avvisning av «skjult stalismisme» og «vill kapitalisme», samt samarbeid heller enn konflikt med Europa og USA.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.