Gjensidige er en av de ledende aktørene innen skadeforsikring i Norden. Konsernet tilbyr skadeforsikringsprodukter i Norge, Sverige, Danmark og de tre baltiske landene. I tillegg tilbys nettbank for privatpersoner, pensjons- og spareprodukter, samt helsetjenester i Norge.

Gjensidige er en av Norges mest kjente merkevarer. Både selskapets logo og Vekteren har høy anerkjennelse. Skadevirksomheten har sine røtter tilbake til 1820-tallet og Vekteren har vært varemerket for forsikringsvirksomhet i mer enn 75 år. Gjennom 2007 og 2008 er Vekteren også lansert i de øvrige landene hvor Gjensidige driver forsikringsvirksomhet.

Historikk. Gjensidige har sine røtter i lokale brannforsikringsselskap (brannkasser) på bygdene, den første var Land Gjensidige Brandkasse (1816). I 1922 ble Samtrygd, Norsk Gjensidige Forsikringsforening dannet som et reassuranseselskap for 260 brannkasser. Samtrygd fikk i 1958 konsesjon til å selge forsikring i alle skadebransjer, bl.a. gjennom et samarbeid med Norges Bondelag, og ble i 1974 sammensluttet med Norsk Bilforsikring Gjensidige (NBG), som samarbeidet med Norges Automobil-Forbund. I 1974 startet også et samarbeid med Livsforsikringsselskapet Gjensidige, stiftet i 1847 under navnet Christiania almindelige gjensidige Forsørgelsesanstalt som det første nordiske livsforsikringsselskap i moderne forstand. Gjensidige-navnet og vekteren som logo ble i 1976 tatt i bruk av begge selskap, som samarbeidet under navnet Gjensidige Forsikring og fikk i 1985 felles ledelse. Gjensidige overtok i 1987 finansieringsselskapet Elcon og i 1992 Forenede-Gruppen i Trondheim, som bl.a. drev livs- og pensjonsforsikring. I 1993 startet man også bankvirksomhet etter å ha overtatt Inter Nordisk Bank (grunnlagt 1986).

Finanskonsernet Gjensidige NOR ble etablert i 1999 ved samordning av virksomhetene i Gjensidige og Sparebanken NOR. I 2002 ble virksomheten delt opp i to samarbeidende grupper, skadeforsikringsgruppen Gjensidige NOR Forsikring og den børsnoterte bank- og sparegruppen Gjensidige NOR ASA, hvoretter Gjensidige NOR ASA fusjonerte med Den norske Bank (DnB), under navnet DnB NOR. Samarbeidet mellom DnB NOR og Gjensidige NOR Forsikring ble avviklet i 2005, og merkenavnet Gjensidige ble igjen tatt i bruk.

I perioden etter 2006 har Gjensidige utviklet seg fra å være et norsk skadeforsikringsselskap til å bli et nordisk skadeforsikringskonsern. Gjensidige Bank ble lansert i 2007 som et samarbeid mellom Gjensidige Forsikring og Sparebanken Sogn og Fjordane, og har kontor i Førde. Gjensidige Bank er en landsdekkende nettbank som er eid av Gjensidige.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.