Gjøvik kirke

Gjøvik kirke ble tegnet av den svært produktive Jacob Wilhelm Nordan. Kirken fikk en mer konservativ bredde- og blokkvirkning enn yngre arkitekters arbeider på den tiden, men ble påkostet rikelig med snekkerdetaljer både ute og inne.

Gjøvik kirke
Av /Arfo forlag.

Gjøvik kirke er en kirkeGjøvik i Innlandet. Kirken hører til Gjøvik sokn i Hamar bispedømme og forvaltes av Gjøvik kirkelige fellesråd. Gjøvik kirke ble vigslet i 1882. Den hadde Jacob Wilhelm Nordan som arkitekt, og kan knyttes til nygotikken i norsk kirkeakitektur. Kirken har 600 sitteplasser, og har vernestatus som «listeført (etter 1850)».

Kirken ligger omgitt av en park et lite stykke opp i byen fra Mjøsa.

Historie

Gjøvik kirke ble oppført som den nye Gjøvik bys første kirke. Den ble gitt som gave til byen av en velstående innbygger.

Kirken ble tegnet av Jacob Wilhelm Nordan og er blant de rikest utformete av hans mange og vanligvis ganske nøkterne, nygotiske kirker. Kirken er en meget typisk kirke for sin tid, med former som mange lokale kirkebyggere over hele landet gjerne etterlignet i enklere utgaver.

Eksteriør

Gjøvik kirke
Gjøvik kirke
Av /Arfo forlag.

Kirken er oppført i tre, og er panelt utvendig og innvendig. Den har en solid blokkform, med smalere kor med tresidig avslutning og med sakristier på hver side av koret. Den har fra gammelt av også hatt et lite utbygg rett bak alteret.

Tårnet er flankert av to store trappehus som bidrar til et noe tungt inntrykk. Tårnets lanternin (inntrukne klokkeetasje) med spiss åttekantet hette, har en stor gavl ut i alle fire retninger, lik mange andre av Nordans kirker. Lanterninen virker noe underdimensjonert, og den kan være oppført noe mindre enn planlagt etter at tårnet blåste overende i en storm rett før det var ferdig.

Kirkens hjørner er markert med hjørnelisener med fialer. De er så kraftige at de gir inntrykk av murarkitekturformer, heller enn omarbeiding til det lettere trematerialet. For øvrig har eksteriøret friser med sveitserstildekor langs gesimsene og som brystningsbånd.

Interiør

Gjøvik kirke
Altertavlen er fra kirkens første år og viser «Den trøstende Kristus» malt av Asta Nørregaard. Motivet høstet stort bifall for sin inderlige fremstilling av sann og oppriktig tro.
Gjøvik kirke
Av /Arfo forlag.

Innvendig er stilen entydig nygotisk, med skråstiverne formet som spenstige buer med innfelte gotiske dekorformer.

Gjøvik kirke har, så vidt man vet, alltid vært malt med mørkere kontrastfarger på de konstruktive leddene. De har imidlertid vært i varierte gråtoner, mens de nåværende fargene er satt av arkitekt Knut Knutsen i 1960. De går mer i okergult og brunt og er således også beslektet med nygotikkens palett. Knutsen tegnet på samme tid også den modernistiske orgelfasaden som føyer seg godt inn i kirkerommets linjer.

Gjøvik kirke
Konstruksjonenes gjennomførte grep om interiøret understrekes av arkitekt Knut Knutsens noe frie fargesetting fra 1960.
Gjøvik kirke
Av /Arfo forlag.

Altertavle

Altertavlen har tidens vanlige, nygotiske portalform, mens maleriet er et av periodens forholdsvis sjeldne originale kunstverk. Det er malt av Asta Nørregaard i 1882–1883 og viser Kristus omgitt av søkende og bedende mennesker. Det ble bestilt etter at et lignende motiv hadde høstet stort bifall på utstilling i hovedstadens kunstforening, fordi det ga så ekte inntrykk av sann og oppriktig tro.

Døpefont

Døpefonten er formet som en stående engel med muslingfat i sine fremstrakte hender. Den var opprinnelig utført i terrakotta av skulptøren Søren Lexow-Hansen, men etter hærverk i 1991 er det en avstøpning i bronse som brukes. Den reparerte originalen bare står til utstilling i våpenhuset.

Kart

Kart over Gjøvik kirke
Kart over Gjøvik kirke
Av .

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg