Giraffatitan
Skjelett av Giraffatitan brancai utstilt på Humboldt Museum für Naturkunde i Berlin. Dette er verdens største monterte dinosaurskjelett.

Giraffatitan var en planteetende dinosaur med veldig lang hals. Den levde sent i juratiden i det som i dag er Tanzania. Et Giraffatitan-skjelett utstilt i Berlin er det største monterte dinosaurskjelettet i verden.

Faktaboks

Uttale

sjiraffatitan

Etymologi

Fra dyrearten sjiraff og de mytiske vesenene titaner.

Beskrivelse

Giraffatitan kunne bli opptil 25 m lang og veide antakelig omkring 70 tonn. Den hadde et lite hode med store meiselformede tenner og en oppstikkende kam over de svært store neseborene. I likhet med slektningen Camarasaurus satt hodet vinkelrett på halsen. Den lange og kraftige halsen kunne heves høyt over bakken. Uvanlig blant sauropodene er at forbena var høyere enn bakbena og halen forholdsvis tykk og kort.

Systematikk

Giraffatitan er en slekt i orden Saurischia (Sauropoda). Slekten inneholder én art; Giraffatitan brancai, som tidligere var kjent som en art av Brachiosaurus. Giraffatitan skiller seg fra Brachiosaurus ved å ha lavere og kortere kropp som hadde et tyngdepunkt lenger bak forbena, foruten en mengde detaljforskjeller i skjelettet.

Forskning

Giraffatitan er en av de best kjente sauropodene, siden svært komplette og godt oppbevarte fossilerble funnet i Tanzania av en tysk ekspedisjon tidlig i det 20. århundre.

Skjelettet av Giraffatitan brancai som er utstilt i Humboldt Museum für Naturkunde i Berlin er 22,5 meter langt og 12 meter høyt, og er det største monterte dinosaurskjelettet i verden.

Les mer i Store norske leksikon

Eksterne lenker

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg