Camarasaurus

Komplett skjelett av Sauropoden Camarasaurus lentus (Marsh, 1889) fra sen jura (Morrison Formation); Dinosaur Monument, Utah, USA. Den oppoverstrukne halsen og halen tyder på at kadaveret har tørket inn før det ble begravet.

Artikkelstart

Camarasaurus var en planteetende dinosaur med lang hals fra sein jura. Flere hundre fossile eksemplarer er kjent, og det er den vanligste sauropoden fra USA.

Faktaboks

Uttale
kamarasˈaurus

Beskrivelse

Camarasaurus ble omtrent 20 meter lang, med vekt opp mot 50 tonn. Hodet var lite, med korte kjever og en liten kam foran neseåpningene. Halsen og halen var kortere enn hos for eksempel Diplodocus. Kroppen var forholdsvis kompakt, og for- og bakbena var omtrent like lange.

Levevis

Voksne og unge individer har blitt funnet sammen, noe som kan tyde på flokkatferd. Egg har også blitt funnet, men de lå i rekker, formodentlig under råtnende planter for å holdes varme, ikke samlet i reder, som hos Oviraptor og andre rovdinosaurer.

Systematikk

Camarasaurus er en slekt i ordenen Saurischia, underorden Sauropoda. Den tilhører gruppen Macronaria, i likhet med Brachiosaurus og Giraffatitan. Typearten er Camarasaurus supremus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg