Brachiosaurus

To Brachiosaurus altithorax slik en kunstner ser dem for seg, omgitt av flygeøgler. Grunnlaget for slike illustrasjoner av utdødde dyr er fossiler.
Brachiosaurus
Av /Shutterstock.

Artikkelstart

Brachiosaurus var en veldig stor, planteetende dinosaur som levde sent i juraperioden (omtrent 150 millioner år siden) i USA.

Faktaboks

Uttale
brakiosˈaurus
Etymologi
av gresk bracchium ‘arm’ og sauros ‘øgle’

Beskrivelse

Brachiosaurus ble mellom 18 og 21 meter lang og veide mellom 28 og 58 tonn. Den hadde relativt lange forbein sammenliknet med mange andre sauropoder. Den hadde et lite hode med store meiselformede tenner som ble byttet ut omtrent én gang i kvartalet. Brachiosaurus hadde en oppstikkende kam over de svært store neseborene. Hodeskallen er dårlig kjent og ikke bevart for mange fossile eksemplarer. I likhet med slektningen Camarasaurus satt hodet antakelig vinkelrett på halsen. Den lange og kraftige halsen kunne heves høyt over bakken, kanskje så mye som ni meter. Halen var forholdsvis tykk og kort.

Levevis

Brachiosaurus spiste antakelig blader som vokste høyt over bakken, som den kunne strekke seg etter med den lange halsen. Forskere tror at de ikke kunne stå på bakbeina, i motsetning til mange andre langhalsdinosaurer. Brachiosaurus spiste antakelig mellom 200 og 400 kilo plantemateriale per dag.

Systematikk

Brachiosaurus er en slekt i gruppen Sauropoda, langhalsdinosaurene. Dens nærmeste slektninger var gruppen Titanosauria. Slekten inneholder bare én art, Brachiosaurus altithorax.

Forskning og populærkultur

Brachiosaurus-fossilene kommer fra Morrison-formasjonen i USA. Slekten ble først beskrevet i 1903 av den amerikanske paleontologen Elmer Riggs (1869–1963), som også argumenterte for at den var landlevende, i tråd med det forskerne tror i dag. Seint på 1900-tallet mente imidlertid mange at langhalsdinosaurene levde i vann.

På 1970-tallet foreslo noen forskere at Brachiosaurus først nådde kjønnsmoden alder når den var over 100 år gammel. Dette anses som feil i dag, basert på oppdagelser om langhalsdinosaurenes biologi og hvilke tilpasninger som gjorde det mulig for dem å vokse til enorm størrelse.

Brachiosaurus er en av de mest berømte dinosaurene, og var blant annet med i filmen Jurassic Park. Mange rekonstruksjoner av slekten er egentlig basert på dinosauren Giraffatitan, som lenge var ansett å være en del av Brachiosaurus.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg