Alleanza Nazionale

Alleanza Nazionale, italiensk politisk parti, grunnlagt 1995 og oppløst 2009. Partileder fra 1995 til 2008 Gianfranco Fini, fra 2008 til 2009 Ignazio La Russa.

Faktaboks

etymologi:

«Nasjonalalliansen»

også kjent som:

AN

I utgangspunktet var Alleanza Nazionale et valgforbund for høyrepartiet Movimento Sociale Italiano - Destra Nazionale (MSI-DN) som oppstod i 1994 og som stilte lister ved valget til nasjonalforsamling samme år. Etter å ha oppnådd 13,5 % av stemmene ved valget, gikk Alleanza Nazionale i regjering sammen med Forza Italia og Lega Nord. Regjeringen gikk av etter bare åtte måneder. I 2001 var Alleanza Nazionale tilbake i regjering, denne gang med partileder Gianfranco Fini som visestatsminister i regjeringen Berlusconi II, som satt til 2006.

Partiet gikk 22. mars 2009 sammen med Forza Italia inn i det nye partiet Il Popolo della Libertà (PdL). I 2010 brøt Gianfranco Fini med Silvio Berlusconi og dannet et nytt parti, Futuro e Libertà per l'Italia. Dette partiet stilte til valg i 2013, men oppnådde et så svakt resultat at Gianfranco Fini ikke ble gjenvalgt som medlem av deputertkammeret.

Tidligere partileder Ignazio La Russa stiftet i 2012 et nytt parti, Fratelli d'Italia, sammen med Giorgia Meloni og Guido Crosetto.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg