Alleanza Nazionale, italiensk politisk parti, grunnlagt 1995 og oppløst 2009. Partileder fra 1995 til 2008 Gianfranco Fini, fra 2008 til 2009 Ignazio La Russa. 

I utgangspunktet var Alleanza Nazionale et valgforbund for høyrepartiet Movimento Sociale Italiano - Destra Nazionale (MSI-DN) som oppstod i 1994 og som stilte lister ved valget til nasjonalforsamling samme år. Etter å ha oppnådd 13,5 % av stemmene ved valget, gikk Alleanza Nazionale i regjering sammen med Forza Italia og Lega Nord. Regjeringen gikk av etter bare åtte måneder. I 2001 var Alleanza Nazionale tilbake i regjering, denne gang med partileder Gianfranco Fini som visestatsminister i regjeringen Berlusconi II, som satt til 2006.

Partiet gikk 22. mars 2009 sammen med Forza Italia inn i det nye partiet Il Popolo della Libertà (PdL). I 2010 brøt Gianfranco Fini med Silvio Berlusconi og dannet et nytt parti, Futuro e Libertà per l'Italia. Dette partiet stilte til valg i 2013, men oppnådde et så svakt resultat at Gianfranco Fini ikke ble gjenvalgt som medlem av deputertkammeret.

Tidligere partileder Ignazio La Russa stiftet i 2012 et nytt parti, Fratelli d'Italia, sammen med Giorgia Meloni og Guido Crosetto. 

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.