Wounded Knee

Massakrens ofre blir lagt i en fellesgrav vinteren 1891. På grunn av kulda er mange av kroppene frosset fast i ulike posisjoner.
Av .

Artikkelstart

Wounded Knee er en bekk og et lite tettsted i Pine Ridge-reservatet i South Dakota, USA. I 1890 var det åstedet for den siste massakren på de amerikanske urfolkene som den amerikanske hæren har stått ansvarlig for.

Faktaboks

Uttale
wˈu:ndid ni:

Wounded Knee-affæren markerte slutten på «indianerkrigene» og det endelige nederlag for dakotaene.

Massakren

Høvdingen Big Foot ledet en flokk minneconjou-dakotaer som søkte tilflukt i The Badlands etter drapet på Sitting Bull. Big Foot og de andre ble ført til militærleiren ved Wounded Knee hvor de fleste av dem ble drept. Bildet viser Big Foot liggende død i snøen.

Av /Northwest Photo Co., Chadron, Neb..

Foranledningen var den uroen som myndighetene selv hadde skapt blant de innfødte på reservatene ved å beordre store troppestyrker til området for å kvele et påstått opprørsforsøk i forbindelse med Ghost Dance-seremoniene.

Sitting Bull ble utpekt som en av lederne, og ble sammen med 14 av sine menn drept da han skulle arresteres. Dette vakte sterke reaksjoner blant urfolkene, og om lag 3000 av dem flyktet fra Pine Ridge-området for å søke tilflukt i The Badlands, et forrevet fjellandskap lenger nord. Blant disse var en flokk minneconjou-dakotaer under ledelse av høvdingen Big Foot. Den 28. desember ble de avskåret av soldatene og overgav seg med én gang.

Dagen etter ble de ført til militærleiren ved Wounded Knee for avvæpning, og et skudd ble løsnet mens dette pågikk. Det oppstod panikk blant soldatene, som for en stor del var ferske rekrutter uten kamperfaring. De skjøt rett inn i massen av våpenløse urfolk, og nærmere 300 av i alt 350 ble drept. 200 av disse var kvinner og barn.

Ettertidens vurdering

I 1973 okkuperte oglala-dakotaer og andre urfolk Wounded Knee i flere uker som ledd i sin protest mot de amerikanske myndighetenes politikk overfor urfolkene på 1900-tallet. Foto tatt 10. mars 1973.
Av /NTB Scanpix.

Wounded Knee-tragedien er senere blitt stående som et symbol på myndighetenes maktmisbruk og udugelighet. I 1973 okkuperte oglala-dakotaer og andre urfolk Wounded Knee i flere uker som ledd i sin protest mot de amerikanske myndighetenes politikk overfor urfolkene på 1900-tallet.

Navnet

Navnet Wounded Knee er en engelsk gjengivelse av Chankpe Opi Wakpala, som er sioux-navnet på bekken og tettstedet.

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bordewich, Fergus M.: Killing the White man's Indian, 1996, isbn 0-385-42035-8, Finn boken
  • Brown, Dee: Begrav mitt hjerte ved Wounded Knee, 1974, isbn 82-05-06175-0, Finn boken

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg