Wounded Knee er en engelsk gjengivelse av Chankpe Opi Wakpala, som er sioux-navnet på en bekk og et lite tettsted i i Pine Ridge-reservatet i South Dakota, USA. I 1890 var det åstedet for den siste massakren på indianere som den amerikanske hæren har stått ansvarlig for.

Wounded Knee-affæren markerte slutten på «indianerkrigene» og det endelige nederlag for dakotaene. Foranledningen var den uroen som myndighetene selv hadde skapt blant indianerne på reservatene ved å beordre store troppestyrker til området for å kvele et påstått opprørsforsøk i forbindelse med Ghost Dance-seremoniene.

Sitting Bull ble utpekt som en av lederne, og ble sammen med 14 av sine menn drept da han skulle arresteres. Dette vakte sterke reaksjoner blant indianerne, og ca. 3000 av dem flyktet fra Pine Ridge-området for å søke tilflukt i The Badlands, et forrevet fjellandskap lenger nord. Blant disse var en flokk minneconjou-dakotaer under ledelse av høvdingen Big Foot. Den 28. desember ble de avskåret av soldatene og overgav seg med én gang. Dagen etter ble de ført til militærleiren ved Wounded Knee for avvæpning, og et skudd ble løsnet mens dette pågikk. Det oppstod panikk blant soldatene, som for en stor del var ferske rekrutter uten kamperfaring. De skjøt rett inn i massen av våpenløse indianere, og nærmere 300 av i alt 350 indianere ble drept; 200 av disse var kvinner og barn.

Wounded Knee-tragedien er senere blitt stående som et symbol på myndighetenes maktmisbruk og udugelighet. I 1973 okkuperte oglala-dakotaer og andre indianere Wounded Knee i flere uker som ledd i sin protest mot de amerikanske myndighetenes politikk overfor indianerne på 1900-tallet.

  • Bordewich, Fergus M.: Killing the White man's Indian, 1996, isbn 0-385-42035-8, Finn boken
  • Brown, Dee: Begrav mitt hjerte ved Wounded Knee, 1974, isbn 82-05-06175-0, Finn boken

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.