Gerda Johannesen Riis (1884 – 1959), cand. real., lektor, zoolog. Hun var født i Bergen, og avla examen artium ved Hambros skole i 1904.

Gerda Johannesen var blant Kristine Bonnevies kvinnelige studenter, som tok hovedoppgave ved universitetets Zoologiske laboratorium. Kristine Bonnevie var Norges første kvinnelige professor, og ble utnevnt i 1912. Bonnevies målbevisste karriere var en inspirasjon for andre kvinner. Kvinnelige studenter så og si flokket seg om henne. I en relativt tidlig periode etter hennes utnevnelse, fullførte i alt seks kvinner hovedfag i zoologi.

Dette står i kontrast til de vanskeligheter kvinnene den gang møtte. De første kvinnene i akademia var mer eller mindre uønsket. Bruddet i forhold til allmenne kjønnsnormer var stort. Husmoridealet og andre kulturelle mønstre oppmuntret ikke til å velge en akademisk løpebane.

I likhet med de andre kvinnelige studentene, tilbrakte Gerda Johannesen flere somre ved Universitetets biologiske stasjon i Drøbak. Hennes hovedoppgave var en undersøkelse av en sjelden art av et koralldyr, som var blitt funnet i Trondheimsfjorden i 1920. Koralldyrene er i slekt med maneter, og har i likhet med dem nesleceller, som kan lamme små byttedyr. Etter forslag fra Bonnevie, laget Gerda Johannesen en inngående beskrivelse av det eksemplar som var funnet i Trondheimsfjorden. Det fikk nå navnet Monocoryne gigantea.

Gerda Johannesen avla Matematisk-naturvitenskapelig embetseksamen i 1921. Allerede i studietiden hadde hun jobbet som lærerinne både ved Pihls pikeskole i Bergen og ved Berles skole i Oslo. Etter embetseksamen ble hun ansatt som lektor ved Berle skole, hvor hun jobbet til hun gikk av med pensjon i 1944. I 1939 giftet hun seg med Asbjørn Riis, og i 1947 flyttet de to til Durban i Sør-Afrika.

Johannesen, G. 1924. Monocoryne gigantea (Bonnevie) Broch. Vid. Selsk. Skr., Mat. nat. klasse 1923, nr. 18, 9 sider.

Sømme, L. 2010. Tre lektorer. Kristine Bonnevies kvinnelige studenter. Biolog 28 (3/4), 50-54.

Foreslå endringer i tekst

Foreslå bilder til artikkelen

Kommentarer

Har du spørsmål om eller kommentarer til artikkelen?

Kommentaren din vil bli publisert under artikkelen, og fagansvarlig eller redaktør vil svare når de har mulighet.

Du må være logget inn for å kommentere.