Gerda Johannesen Riis

Faktaboks

Gerda Johannesen Riis
Født
1884
Død
1959

Gerda Johannesen Riis (1884 – 1959), cand. real., lektor, zoolog. Hun var født i Bergen, og avla examen artium ved Hambros skole i 1904.

Gerda Johannesen var blant Kristine Bonnevies kvinnelige studenter, som tok hovedoppgave ved universitetets Zoologiske laboratorium. Kristine Bonnevie var Norges første kvinnelige professor, og ble utnevnt i 1912. Bonnevies målbevisste karriere var en inspirasjon for andre kvinner. Kvinnelige studenter så og si flokket seg om henne. I en relativt tidlig periode etter hennes utnevnelse, fullførte i alt seks kvinner hovedfag i zoologi.

Dette står i kontrast til de vanskeligheter kvinnene den gang møtte. De første kvinnene i akademia var mer eller mindre uønsket. Bruddet i forhold til allmenne kjønnsnormer var stort. Husmoridealet og andre kulturelle mønstre oppmuntret ikke til å velge en akademisk løpebane.

I likhet med de andre kvinnelige studentene, tilbrakte Gerda Johannesen flere somre ved Universitetets biologiske stasjon i Drøbak. Hennes hovedoppgave var en undersøkelse av en sjelden art av et koralldyr, som var blitt funnet i Trondheimsfjorden i 1920. Koralldyrene er i slekt med maneter, og har i likhet med dem nesleceller, som kan lamme små byttedyr. Etter forslag fra Bonnevie, laget Gerda Johannesen en inngående beskrivelse av det eksemplar som var funnet i Trondheimsfjorden. Det fikk nå navnet Monocoryne gigantea.

Gerda Johannesen avla Matematisk-naturvitenskapelig embetseksamen i 1921. Allerede i studietiden hadde hun jobbet som lærerinne både ved Pihls pikeskole i Bergen og ved Berles skole i Oslo. Etter embetseksamen ble hun ansatt som lektor ved Berle skole, hvor hun jobbet til hun gikk av med pensjon i 1944. I 1939 giftet hun seg med Asbjørn Riis, og i 1947 flyttet de to til Durban i Sør-Afrika.

Litteratur

Johannesen, G. 1924. Monocoryne gigantea (Bonnevie) Broch. Vid. Selsk. Skr., Mat. nat. klasse 1923, nr. 18, 9 sider.

Sømme, L. 2010. Tre lektorer. Kristine Bonnevies kvinnelige studenter. Biolog 28 (3/4), 50-54.

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg