Faktaboks

Wilhelm Eduard Weber
Født
24. oktober 1804, Wittenberg, Tyskland
Død
23. juni 1891, Göttingen, Tyskland
Wilhelm Eduard Weber
Wilhelm Eduard Weber
Av /𝒲.

Wilhelm Eduard Weber var en tysk fysiker som regnes som grunnlegger av eksakt elektrisk måleteknikk. Enheten weber for magnetisk fluks er kalt opp etter ham.

Weber ble i 1829 professor i Halle, og i 1831 i Göttingen. I 1837 ble han avsatt fra sitt embete av politiske grunner, i 1843 ble han professor i Leipzig, og fra 1849 atter i Göttingen.

Han undersøkte overflatebølger i vann, studerte lydlære og senere magnetisme. Arbeidene hans innen dette feltet, som han for en stor del utførte sammen med Carl F. Gauss, var epokegjørende.

Weber foreslo i 1840 å måle elektrisk strøm ved dens magnetiske virkning, en metode som danner grunnlaget for definisjon av enheten ampere. I 1846 utarbeidet han, i nær kontakt med Gauss, det elektromagnetiske CGS-systemet, og foretok nøyaktige sammenligninger av den elektromagnetiske og den elektrostatiske CGS-enheten for strøm.

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg