Fredrik Wilhelm Scholander

Faktaboks

Fredrik Wilhelm Scholander
Uttale
scholˈander
Født
23. juni 1816, Stockholm, Sverige
Død
9. mai 1881
Fotografi av Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.
Av /Uppsala universitetsbibliotek.
Lisens: CC PDM

Artikkelstart

Fredrik Wilhelm Scholander var en svensk arkitekt, maler og dikter. Han ble av sin samtid ansett som Sveriges største arkitekt, ikke så mye på grunn av byggverk som for sin virksomhet som inspirerende lærer. Scholander uttalt: «Det är inte konsten som leder tiden uten tiden som leder konsten.»

Fra 1841 til 1846 studerte han i Frankrike og Italia, og fra 1847 var han professor i bygningskunst ved Konstakademien i Stockholm. Av Scholanders mange byggverker, ofte preget av renessansens arkitektur. Blant hans byggverk er Tekniska högskolan (1860) og Synagogen (1870) i Stockholm.

Scholander engasjerte seg overalt, som embedsmann og akademisekretær, som arkitekt, rådgiver, miljøskaper. Han var også forfatter, maler, tegner, sanger og musiker. Scholander hadde kontakter til alle sider og hadde stor innflytelse. Han var en habil akvarellmaler, og utgav under navnet Acharius blant annet versfortellingen Luisella (1867) og i prosa Fjolnes saga med egne tegninger (1866).

Les mer i Store norske leksikon

Litteratur

  • Bo Grandien: Drömmen om renässansen. Fredrik Wilhelm Scholander som arkitekt och mångfrestare, Lund 1979 (Nordiska Muséets Handlingar, 93).

Kommentarer

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg