Index librorum prohibitorum

Index librorum prohibitorum, fortegnelse over de forbudte bøker, dvs. bøker som den romersk-katolske kirke forbyr sine medlemmer å lese uten spesiell tillatelse. Slike boklister fremkom først 1526–46 i England under Henrik 8, 1529–46 i Nederland under Karl 5, og 1544–56 i Frankrike, utgitt av Sorbonne. Den første listen med dette navnet og med universell gyldighet utkom 1559 i Roma på pave Paul 4s foranstaltning. Den ble revidert på Trientkonsilet og forsynt med nærmere regler. Denne fortegnelsen ligger til grunn for alle senere. I 1571 opprettet Pius 5 indekskongregasjonen til å undersøke mistenkelige og farlige bøker og til å besørge nye utgaver av indeksen. Denne ble opphevet 1917, idet dens oppgave ble overtatt av Sanctum Officium (Sant'Uffizio). Under Leo 13 utkom det 1881 en ny utgave av Index librorum prohibitorum, som omfatter alle til 1880 forbudte skrifter, og 1900 igjen en ny som ble særlig beryktet ved de begrensninger den satte for vitenskapens frihet. Siste utgave 1948 har liste over alle bøker som er blitt forbudt siden 1600, i alt ca. 5000.

Faktaboks

Uttale
ˈindex librˈorum prohibitˈorum
Etymologi
latin

En mildere form for indicering er midlertidig forbud mot lesning av bok, donec corrigatur (lat. 'inntil den er rettet', dvs. i et senere opplag). Når et skrift av en romersk-katolsk forfatter kommer på indeks, kreves det som regel at han skal tilbakekalle sine villfarelser.

Indeksen er en av de kirkelige institusjoner som på 1800- og 1900-tallet er blitt sterkest angrepet både av utenforstående og av katolske teologer. Dispensasjoner, f.eks. for forskere og vitenskapsmenn, og straffeunnlatelse bidrog til å oppmyke systemet, men kunne ikke forhindre at det ble skarpt kritisert på det andre Vatikankonsil 1962–65. I 1966 erklærte kurien at det ikke vil bli utgitt flere utgaver av indeksen.

Kommentarer (2)

skrev Per Ove Stige

Hva med de forholdsvis uavhengige katolske statene Venezia, Frankrike og Spania, hadde ikke Spania en egen forbudsliste der f.eks. Galileis "Dialogen" ikke var med?

svarte Oddvar Moi

Takk for innspill. Men jeg har dessverre ikke detaljerte nok kunskaper til å svare på spørsmålet ditt, eller til å gjøre endringer i teksten.

Kommentaren din publiseres her. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg