Frøylinjen var et norsk forsvarsverk bygd i Troms mot slutten av den kalde krigen. Utbyggingen skjedde som del av en forvarsplan for bedre å sette norske styrker i stand til å stanse en eventuell sovjetisk framrykking fra Finnmark og sørover, til allierte styrker kunne komme til unnsetning. Etableringen av denne forsvarslinjen hadde kodenavn Frøy, og hele forsvarsverket ble deretter hetende Frøystillingene eller, og oftest, Frøylinjen.

Oppføringen skjedde på bakgrunn av en utredning fra slutten av 1970-tallet, og startet tidlig på 1980-tallet. Arbeidet pågikk til 1995, og omfang og funksjon ble så langt mulig holdt hemmelig. Deler av det som senere ble til Frøylinjen ble bygd allerede fra 1952.

Med den kalde krigens slutt i 1989 ble Frøylinjen mindre relevant i det nye sikkerhetspolitiske bildet og den nye innrettingen av Forsvaret, idet Russland ikke ble ansett som noen direkte fiende. Frøylinjen gikk derfor ut av forsvarsstrukturen i 1995, og i 2013 begynte rivingen av deler av anlegget. Planen var å rive det hele, unntatt tre anlegg som skulle bevares som en del av forsvarshistorien. Dette endret seg med den sikkerhetspolitiske utviklingen som fulgte Russlands invasjon av Ukraina og anneksjon av Krim i 2014. Det ble da beordret da stans i rivingen av operative anlegg.

Frøylinjen besto av en serie med 299 enkeltstående elementer knyttet sammen av underjordiske tunneler (ganger) som til sammen dannet en defensiv forsvarslinje fra grensen mot Finland og Sverige i øst, til kysten i Lyngen i vest. Langs linjen var det flere observasjonsposter og skytestillinger, så vel som kommandorom og kontorer, beskyttelsesrom og sovesaler med rom for flere hundre soldater.

I noen grad er Frøylinjen en videreføring av Lyngenlinjen som den tyske okkupasjonsmakten bygde i 1944–1945: Også den ble anlagt for å stanse en eventuell sovjetisk framrykking, i de samme områdene i Troms, som er geografisk og topografisk egnet for denne type forsvarsverk. Frøylinjen ble i stor utstrekning bygd i samme trasé og oppå den gamle Lyngenlinjen.

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg