Kraftselskap er kraftprodusenter som eier kraftverk og driver med produksjon av elektrisk kraft, eller riktigere; elektrisk energi.

Faktaboks

Også kjent som

energikonsern, kraftproduksjonsselskap

Totalt er det i Norge omkring 170 selskaper som produserer elektrisk energi. Størst er Statkraft, med nesten halvparten av den samlede produksjonen. De aller fleste av de øvrige er også offentlig eide; fylkeskommunale, kommunale eller interkommunale. Det er også noen større private produsenter, som først og fremst er etablert for å skaffe energi til egen industrivirksomhet, for eksempel Norsk Hydro og Elkem.

Begrepene kraftselskap og kraftprodusent må ikke forveksles med kraftleverandør. Kraftleverandøren er det selskapet du som forbruker kjøper kraften hos, men dette selskapet behøver ikke nødvendigvis å ha noen egen produksjon.

Norges ti største kraftselskap

Nr Kraftselskap Hovedsete Årsproduksjon (TWh)
1 Statkraft Oslo 60
2 Hafslund Eco Vannkraft Oslo 17
3 Å Energi Kristiansand/Drammen 11,3
4 Norsk Hydro Oslo 10
5 Lyse Energi Stavanger 10
6 Eviny Bergen 7,7
7 Eidsiva Energi Hamar 6,4
8 NTE Steinkjer 4,0
9 TrønderEnergi Trondheim 2,6
10 Sunnhordland kraftlag Stord 2,5

Les mer i Store norske leksikon

Kommentarer (3)

skrev Karl-Erik Skogseid

Glitre Energi fremkommer ikke av listen i artikkelen. I følge årsrapporten deres for 2018 har de en normalproduksjon som skulle tilsi at de er inkludert i topp 10-listen. Det fremkommer at artikkelen er oppdatert i august 2019, men er tallene oppdaterte?

skrev Knut A. Rosvold

Er kommet på listen nå. Takk for tipset!

skrev Sigurd Steinarsson

Glitre Energi og Agder Energi fusjonerte i desember 2022 og jeg lurer da på om de burde slås sammen til Å energi i denne tabellen.

Kommentarer til artikkelen blir synlig for alle. Ikke skriv inn sensitive opplysninger, for eksempel helseopplysninger. Fagansvarlig eller redaktør svarer når de kan. Det kan ta tid før du får svar.

Du må være logget inn for å kommentere.

eller registrer deg